maanantai 26. tammikuuta 2015

Helppo ja herkullinen minttupiirakka

Menin tänään kyläilemään ja vein mukanani maanantain kiireisiin mahtuvan piirakan. Siinä on vaniljainen, kuohkea leivospohja ja päällä simppeli minttukuorrute. Suklaalla tehtävä koristelu ei ole vaikeaa mutta tuo juhlavan silauksen. Pääsin itsekin maistamaan ja kuten oli ajatellutkin, piirakka oli herkullinen. Tässä reseptissä vatkain saa jäädä nurkkaan pölyttymään, ja leivonnainen valmistuu siinä muiden askareiden lomassa.
 
 
 

 
 

Helppo ja herkullinen minttupiirakka
  • riittävyys: noin 12 palaa
  • valmistusaika: aktiivinen 30 min + passiivinen 30 min
  • säilyvyys: kolmisen päivää jääkaapissa
  • vuoka: noin 20 cm vuoka hyvin voideltuna ja korppujauhotettuna, pohjalle pyöreä leivinpaperi

pohjataikina:
2,5 dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
1,5 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
100 g voita tai margariinia
1,25 dl vettä
0,5 dl maitoa
1 kananmuna
kuorrute:
2 dl tomusokeria
noin 1 rkl voisulaa
1 tl piparminttuaromia
maitoa
(vihreää elintarvikeväriä)
 
koristelu:
pari palaa tummaa suklaata


Leivo pohja. Sekoita kuivat aineet keskenään. Kiehauta voi ja vesi kattilassa. Lisää voiseos, maito ja kananmuna kuivien aineiden joukkoon, sekoita tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan ja paista sitä 200 asteessa noin 25 minuuttia. Anna jäähtyä muutama minuutti ja kumoa. Käännä oikein päin ja jätä jäähtymään kuorrutteen teon ajaksi.

Kuorruta ja koristele. Sulata ensin koristeluun tuleva tumma suklaa. Lusikoi se pakastepussin kulmaan ja jätä odottamaan. Sekoita tomusokeri, voisula ja piparminttuaromi, lisää pikkuhiljaa maitoa. Valmis kuorrute on levittyvää muttei liian ohutta. Värjää halutessasi vaalean vihreäksi. Levitä kuorrute piiraan päälle. Leikkaa pakastepussin kulmasta pala pois ja valuta suklaa spiraaliksi kuorrutteen päälle. Vedä ohuella veitsellä tai tikulla piiraan keskeltä ulkoreunoille, jotta saat kauniin marmoroinnin. (Katso alempana oleva "kaavakuva".) 
 
Anna suklaapiiraan jähmettyä ja jäähtyä vielä hetki jääkaapissa ennen tarjoilua.
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)