lauantai 10. tammikuuta 2015

Appelsiinijäädyke suklaapohjalla

Sain idean jäädykkeestä, kun mietiskelin mihin käyttäisin kaksi valkuaista ja puolikkaan mascarponepurkin. (Mascarpone on kuitenkin myös korvattavissa, katso alempaa ohje.) Mitäpä muuta kuin tuumasta toimeen!  Makuina käytin tällä kertaa appelsiinia ja suklaata. Tumma suklaa oli loppunut, mutta suklaakeksejä löytyi, joten keksit päätyivät jäädykkeen pohjaksi ja koristeluun. Kekseinä käytin minttu-suklaapikkuleipien pohjia. Niitä oli vielä tallessa, kun täytin kekseistä niitä tehdessäni vain puolet.
 
En ajatellut asiaa sen kummemmin kun sekoitin appelsiinimehua jäädykemassaan. Kumotessani jäädykkeen huomasin kuitenkin, että appelsiinimehu oli valunut pohjalle jäätymisvaiheessa, eli kumottuani jäädykkeen se oli päällimmäisenä. Kauniit kerrokset jäädykkeeseen kyllä tuli, ja en pidä asiaa lainkaan huonona.
 
Sitten hieman aiheesta poiketen... Ostin eilen Husqvarna Viking Opal 670-ompelukoneen vanhan alkaessa tökkimään. Tänään olen ehtinyt testailemaan sitä vain...hmm...kahdeksan tuntia? Kone on erittäin helppokäyttöinen ainakin omasta mielestäni. Siinä 200 erilaista tikkiä/kuviota ja sen lisäksi myös tekstin kirjominen onnistuu. Olisiko jollain kiinnostusta lukea postausta siitä, jos tekisin sellaisen myöhemmin kokeilujen kartuttua?
 
 
 
 
 
Appelsiinijäädyke
  • riittävyys: 8-12 palaa
  • valmistusaika: aktiivinen noin 30 min + passiivinen vähintään 5 h
  • säilyvyys: pakastimessa jopa kuukauden
  • vuoka: jäädykevuoka tai kakkuvuoka
 
2 valkuaista tai 1 kananmuna
2-2,5 dl vispikermaa
0,75 dl sokeria
100-250 g mascarponea, tuorejuustoa tai rahkaa
1 dl appelsiinisista puristettua mehua
60-70 g suklaakeksejä, murskattuna noin 1 dl
 
koristeluun:
appelsiinin kuoriraastetta
suklaakeksimuruja (yhdestä keksistä)
 
 
Vaahdota valkuaiset tai kananmuna paksuksi vaahdoksi. Vaahdota myös vispikerma, käytä puhtaita vatkainosia. Yhdistä vaahdot kääntelemällä ja lisää joukkoon myös sokeri ja mascarpone. Kääntele viimeisenä joukkoon appelsiinimehu. Kaada taikina jäädyke- tai kakkuvuokaan ja tasoittele pinta. Murskaa suklaakeksit hienoksi ja ripottele jäädykemassan päälle. Pakasta vähintään viideksi tunniksi.
 
Viimeistele jäädyke. Kumoa jäädyke tarjoiluastialle. Koristele se halutessasi suklaakeksimuruilla ja appelsiininkuoriraasteella. Anna pehmetä ainakin vartin verran huoneenlämmössä tai kauemmin jääkaapissa ennen tarjoilua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)