keskiviikko 14. tammikuuta 2015

Appelsiini-suklaacookies

Kuten moni on jo huomannut, appelsiini ja (tumma) suklaa sopii mielettömän hyvin yhteen. Kun nämä herkulliset raaka-aineet yhdistää herkulliseen taikinaan, voiko lopputulos olla muuta kuin herkullista?

No ei. Ei tietenkään. Nämä cookiet eivät odottele syöjiään. Syöjät odottelevat niitä lisää. Rakenne on aivan uskomattoman täydellinen: pehmeä mutta ihanan sitkeä. Cookiet ovat vastustamattomia; ne maistuvat uunituoreina, jääkaappikylminä - oikeastaan ei ole paikkaa, hetkeä tai lämpötilaa jolloin ne eivät maistuisi.

Jos et ole vielä löytänyt täydellistä cookie-reseptiä, kokeile tätä. Täydellisyys ei ole kaukana kun noudatat näitä vinkkejä:

1) Älä laita liikaa jauhoa; jos et omista vaakaa, mittaa tarkasti äläkä ravistele jauhoja tiiviisti mittaan.
2) Anna taikinan levätä jääkaapissa; muuten saat todella matalia littana-cookieita.
3) Älä litistä taikinapalloja!
4) Uskalla ottaa miltei raa'at cookiet pois uunista; reunat ovat vain hieman kiinteytyneet kun ne ovat valmiita.


 
 

Appelsiini-suklaacookies
  • riittävyys: 30 cookieta, halkaisija noin 5-6 cm
  • valmistusaika: aktiivinen noin 30 min + passiivinen 1 h
  • säilyvyys: tiiviissä rasiassa ainakin 5 päivää, huoneenlämmössä tai jääkaapissa
  • vinkki: saat eilisestä cookiesta kuin tuoreen lämmittämällä sitä mikrossa hetken
 
170 g voita tai margariinia
150 g = 2 dl fariinisokeria
50 g = noin 0,5 dl sokeria
1 kananmuna
250 g = 4 dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa
1 tl vaniljasokeria
200 g tummaa suklaata
1 appelsiinin raastettu kuori + 2 tl puristettua mehua
 
Tee taikina. Vaahdota voi ja sokerit, lisää muna hyvin vatkaten. Rouhi suklaa karkeasti, sattumia saa jäädä. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vaahtoon. Kääntele lopuksi joukkoon suklaarouhe sekä appelsiinin kuoriraaste ja mehu. Taikinan kuuluu olla paksua. Laita jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi, kauemminkin voi pitää.
 
Paista cookiet. Pyörittele taikinasta palloja ja nostele ne leivinpaperin päälle pellille. Älä litistä! Pallojen väliin kannattaa jättää tilaa. Tästä taikinasta tulee 2-3 pellillistä. Paista cookiet pelti kerrallaan 175 asteessa noin 8-10 minuuttia. Valmiit cookiet ovat keskeltä todella pehmeitä ja jopa raakoja, reunat ovat vain hieman kiinteytyneet. Anna jäähtyä ennen siirtelyä, lämpimät cookiet hajoavat herkästi.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)