tiistai 9. joulukuuta 2014

Luukku 9 - Jouluiset kuppikakut

Olen jo julkaissut monia reseptiä reseptejä kuppikakuille, ja tämäkin resepti on yksi niistä vanhoista. Syy, minkä takia kuitenkin haluan julkaista tämän, on kuppikakkujen koristelu. Törmäsin ulkomaalaisella blogisivustolla hauskaan ideaan tehdä kuppikakuista joulukuusen näköisiä. Vihreästä kuorrutteesta, nonparelleista ja suklaatähdistä saa aikaan ihmeitä. Niiden avulla kuppikakuista tulee hauskoja ja joulunaikaan sopivia.
 
 
 
 
 
 Jouluiset kuusikuppikakut
  • riittävyys: 12 kuppikakkua
  • valmistusaika: aktiivinen noin 30 min + passiivinen noin 1 h
  • säilyvyys: noin 4 päivää jääkaapissa
  • vuoat: 12 silikonista tai paperista muffinivuokaa 
pohjat:
100 g = 1,5 dl jauhoja
20 g = 0,5 dl kaakaojauhetta
140 g = 1,6 dl sokeria
1,5 tl leivinjauhetta
0,5 tl vaniljasokeria
40 g voita tai margariinia
1,2 dl maitoa
1 kananmuna
 
kuorrute:
60 g voita tai margariinia
4 dl tomusokeria
noin 2 rkl maitoa
1 tl piparminttuaromia
vihreää elintarvikeväriä
 
koristelu:
nonparelleja
valkosuklaasta tehtyjä tähtiä (koko noin 1 cm), tarvitaan pari palaa valkosuklaata
  >>> katso ohje: suklaakoristeet
 
 
Leivo pohjat. Kuumenna uuni 170-asteiseksi. Mittaa jauhot, sokeri, kaakaojauhe, leivinjauhe ja voi monitoimikoneeseen tai käytä sähkövatkainta. Vatkaa hiljaisella teholla kunnes seos on murumaista ja ainekset ovat yhdistyneet. Vatkaa toisessa kulhossa haarukalla muna, vanilja-aromi ja maito sekaisin. Kaada puolet seoksesta monitoimikoneeseen, vatkaa edelleen ja käännä teho suuremmalle, jotta seokseen ei jää kokkareita. Säädä teho taas pienemmälle ja kaada loppu maitoseos hitaasti joukkoon. Ota sekoittumattomat ainekset kaapimella mukaan taikinaan. Vatkaa korkeintaan pari minuuttia, eli niin kauan että seos on sileää.
 
Lusikoi taikina paperi- tai silikonivuokiin. Paista 20-25 minuuttia. Valmiiden kakkujen pinta on kimmoisa eikä tikkuun jää taikinaa.
 
 
Tee kuorrute. Sekoita pehmeään rasvaan tomusokeri voimakkaasti lusikalla sekoittaen, kunnes seos on murumaista. Lisää joukkoon maito sekä piparminttuaromi ja sekoita. Tarkista piparminttuisuus maistamalla ja lisää aromia halutessasi. Jos seos on liian tönkköä, lisää maitoa. Jos se on löysää, lisää tomusokeria. Värjää kuorrute lopuksi vihreällä elintarvikevärillä.
 
 
Viimeistele kuppikakut. Kuorruta täysin jäähtyneet kakut pursottamalla. Koristele nonparelleilla ja laita valkosuklaasta tehty tähti "kuusen latvaan".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)