sunnuntai 21. joulukuuta 2014

Luukku 21 - Pätkiskakku

Marraskuun Maku-lehdessä oli todella herkullisen näköinen pätkiskakku. Siitä sain idean toteuttaa kakun, jossa on mehevä suklaapohja ja välissä sekä päällä pätkisvaahtoa. Jostain kumman syystä en kuitenkaan halunnut kokeilla lehden reseptiä, vaan aloin koota omaa ohjetta kakulle. Yksi Suklaapossun suosituimmista resepteistä on mehevän suklaakakkupohjan ohje, ja ylistysten ansiosta päätin kokeilla sitä. (Ja voin kertoa, että pohja on oikeasti ihanan mehevää.) Selailin netissä erilaisia pätkismoussen reseptejä, mutta päädyin yksinkertaiseen pätkisvaahtoon, joka on yksikertaisista raaka-aineista huolimatta herkullisen makuista. Kakku itsessään oli onnistunut, mutta yhden asian teen eri tavalla seuraavalla kerralla - nimittäin leikkaan kakun kahden osan sijasta kolmeen. Luulen, että niin toimiessa maut tasaantuvat vielä hieman paremmin.



 
 
 
 


Pätkiskakku
  • riittävyys: 12-15 palaa
  • valmistusaika: aktiivinen noin 1 h + passiivinen 2-3 h
  • säilyvyys: ainakin kolme päivää jääkaapissa, pelkän pohjan voi pakastaa
  • vuoka: halkaisijaltaan noin 22 cm kakkuvuoka voideltuna ja korppujauhotettuna

pohja:
125 g voita
50 g tummaa suklaata sulatettuna
1 dl rypsiöljyä
2 dl vettä
1,5 dl ranskankermaa

3 munaa
1,5 dl sokeria
1,5 dl fariinisokeria
4,75 dl vehnäjauhoja
1 dl tummaa kaakaojauhetta
1,5 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa

1 rkl vaniljasokeria

pätkisvaahto:
100 g pätkiksiä (vajaa pussi minipätkiksiä)
2,5 dl flora vispiä
250 g maitorahkaa


Leivo ensin pohja. Sulata voi ja suklaa mikrossa varovasti välillä sekoittaen. Sekoita joukkoon öljy, vesi, ranskankerma, sokerit sekä munat yksitellen. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Älä sekoita liikaa, jottei taikina sitkisty. Kaada taikina vuokaan ja paista 170 asteessa noin 55 minuuttia tai kunnes tikkuun ei tartu enää taikinaa. Laita vuoan päälle folio paistamisen loppupuolella, jos pinta meinaa palaa. Anna kakun jäähtyä viitisen minuuttia ja kumoa se sitten. Käännä kakku oikein päin ja anna jäähtyä kokonaan.
 
Täytä kakku. Sulata pätkikset mikrossa välillä sekoitellen. Vaahdota kerma ja sekoita siihen vatkaimen pienimmällä teholla vatkaten maitorahka sekä pätkissula.
 
Halkaise kakku kahteen tai kolmeen osaan. Aseta alin pohja tarjoiluastialle ja levitä sille puolet / kolmasosa vaahdosta. Nosta seuraava pohja päälle ja levitä myös sille vaahtoa. Älä levitä kakun reunoille lainkaan pätkisvaahtoa!
 
Anna kakun levätä hetki jääkaapissa ennen tarjoilua.


2 kommenttia:

  1. Ei muuten yhtään hassumman kuulloinen täyte! Yksinkertainen on usein parasta ja toimii varmaan tässäkin tosi hyvin. Pätkiskin on niiiin hyvää :) Mukavaa ja herkullista Joulua! :)

    VastaaPoista
  2. Juu, pätkiksestä ei voi olla pitämättä. :D Oikein hyvää joulua myös sinulle! :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :)