lauantai 20. joulukuuta 2014

Luukku 20 - Mokka-kinuskikakku

Mikä sopisi paremmin jouluun kuin tähdet, mokka ja kinuski? Halusin kokeilla koota kakun hieman erilaisella tavalla, ja se onnistui hyvin. Tein kakun pyöreään astiaan. Leivoin ensin vaalean kääretorttupohjan ja leikkasin sen eri kokoisiksi ympyröiksi. Kostutin pohjat kahvilla ja täytin kakun herkullisella mascarponevaahdolla ja kinuskikastikkeella. Valmiissa kakussa maistui kahvi, muttei liian vahvasti. Jopa itse pidin tästä ihanan kinuskisesta kakusta, vaikken kahvista välitäkään. Samoin 10-vuotias pikkusiskoni oli hulluna kakkuun. Koristelin lopulla mascarponevaahdolla kuorrutetun kakun mustilla sokerimassatähdillä. Kakku sopii loistavasti joulupyhien jälkiruoaksi, ja pohjan voi tehdä jo valmiiksi pakkaseen. Myös kinuskikastikkeessa voi oikaista ostamalla kaupasta valmista kinuskia.
 
 
 
 
 
Mokka-kinuskikakku
  • riittävyys: noin 12 palaa
  • valmistusaika: aktiivinen noin 1,5 h + passiivinen vähintään 2 h
  • säilyvyys: ainakin kolmisen päivää jääkaapissa
  • vuoka: leivinpaperilla vuorattu pelti
  • vinkki: sokerimassasta tehdyt tähdet sulavat nopeasti, joten kakku kannattaa koristella juuri ennen tarjoilua tai valita muu koristeluvaihtoehto
 
pohja:
4 munaa
1 dl sokeria
1,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
 
kinuski:
2 dl kuohukermaa
2 dl fariinisokeria
 
kostutus:
1,5 dl kylmää kahvia (noin 2 kupillista)
 
mascarponevaahto:
2,5 dl flora vispiä
250 g mascarponea
1 rkl sokeria
 
koristelu:
mustaa sokerimassaa
 
 
 
 Aloita kinuskikastikkeen teosta. Sekoita fariinisokeri ja kerma kattilassa ja kuumenna kiehuvaksi. Alenna lämpöä ja keitä välillä sekoitellen noin 10 minuuttia. Valmiin, kuuman kinuskikastikkeen rakenne on melko valuvaa, mutta se pitää jäähdyttää jääkaapissa.
 
Leivo sitten pohja. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet siivilöiden. Sekoita taikina varovasti tasaiseksi puulastalla. Kaada leivinpaperilla vuorattuun uunipeltiin. Paista 225 asteessa 7-10 minuuttia. Kippaa levy sokeroidulle leivinpaperille ja peitä liinalla. Anna jäähtyä täytteen teon ajan.
 
Valmista mascarponevaahto. Vatkaa kerma vaahdoksi, sekoita joukkoon mascarpone ja sokeri. Ota vaahdosta puolet sivuun kuorrutusta varten.
 
Kokoa kakku. Valitse sopiva pyöreä kulho ja vuoraa se kelmulla. Leikkaa kääretorttulevystä pohjan kokoinen pala. Leikkaa pohjapalan lisäksi 2 muuta palaa, 1 cm aina edellistä isompi. Lopuista kääretortun rippeistä saa koottua vielä kaksi pohjapalaa. Laita pienin kulhon pohjalle ja kostuta kahvilla. Levitä päälle noin ruokalusikallinen kinuskia ja hieman mascarponevaahtoa. Kokoa kakku näin kostuttaen jokainen pohja hyvin ja lisäämällä täytettä aina hieman enemmän. Neljäs ja viides kerros pitää koota ns. rippeistä, mutta sitä ei valmiissa kakussa huomaa. Nosta kakku jääkaappiin lepäämään mielellään yön yli.
 
Viimeistele kakku. Aloita koristeista. Kauli sokerimassa melko ohueksi ja ota siitä muotilla tähtiä (tai muita kuvioita). Kumoa kakku tarjoilulautaselle ja levitä päälle loppu mascarponevaahto. Asettele koristeet paikoilleen ja tarjoile.
 
 
 
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)