tiistai 2. joulukuuta 2014

Luukku 2 - Rommikakku

Rommikakku on yksi melko perinteinen juhlaleivonnainen. Sen reseptiä vaikea löytää tai saada, moni varjelee parasta ohjettaan täydelliseen rommikakkuun. Halusin kuitenkin kokeilla, ja maistelijoiden mielestä kakku onnistui hyvin. Itse en pahemmin rommista välitä, kakku on enemmänkin aikuisten makuun.
 
Etsin vinkkejä kakun tekemiseen erilaisista ohjeista. Kunnon perinteisen rommikakun ohjetta ei tuntunut millään löytyvän, mutta äitini makukokemusten perusteella päädyin hiekkakakkupohjaan ja rommilla maustettuun voikreemiin.
 
 
 
 
 
Rommikakku
  • riittävyys: noin 25-30 palaa
  • valmistusaika: aktiivinen noin 1 h + passiivinen 1-2 h
  • säilyvyys: ainakin 5 päivää jääkaapissa kuvulla suojattuna
  • vuoka: kahvikakkuvuoka voideltuna ja korppujauhotettuna, tilavuus noin 2 litraa
 
 
pohja:
200 g voita tai margariinia
2,5 dl sokeria
3 kananmunaa
2 rkl rommia
2 tl vaniljasokeria
2 dl perunajauhoja
1 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
 
kuorrute:
300 g voita tai margariinia
1,75 dl sokeria
0,75 dl vettä
1 rkl rommia
 
praliini:
40 g = noin 0,75 dl pähkinärouhetta
0,5 dl sokeria
1 rkl vettä
 
praliinin tilalla koristelussa voi käyttää pelkkää pähkinä- tai mantelirouhetta
 
 
Leivo pohja. Vaahdota voi ja sokeri. Lisää munat yksitellen, lisäyksen jälkeen aina vatkaten. Vatkaa joukkoon myös rommi ja vaniljasokeri. Sekoita loput kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Kaada taikina vuokaan ja tasoittele pinta. Paista 175 asteessa noin 1 h. Anna kakun jäähtyä kymmenisen minuuttia ja kumoa se sitten. Anna jäähtyä kokonaan.
 
Valmistele kuorrute. Lämmitä sokeria ja vettä kattilassa, kunnes sokeri on sulanut. Laita neste jääkaappiin ja anna jäähtyä kylmäksi.
 
Valmista tässä välissä koristeeksi tuleva praliini. Sulata sokeri ja vesi siirapiksi paistinpannulla, varo polttamasta. Ota pois levyltä ja sekoita joukkoon pähkinärouhe. Levitä leivinpaperin päälle. Kun seos on kovettunut, murskaa siitä rouhetta tehosekoittimessa. Jätä odottamaan koristelua
 
Vatkaa kreemikuorrute. Vaahdota voi vaaleaksi ja kuohkeaksi. Lisää jäähtynyt vesi-sokeriseos koko ajan vatkaten ohuena nauhana joukkoon. Vatkaa vielä viidestä kymmeneen minuuttia, lisää lopuksi rommi.
 
Halkaise kakku kahtia, levitä kreemiä paksu kerros täytteeksi. Nosta toinen pohja päälle ja kuorruta kakku lopulla kreemillä. Koristele praliinilla tai pähkinärouheella.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)