perjantai 12. joulukuuta 2014

Luukku 12 - Pipariset appelsiinileivokset

Näissä appelsiinileivoksissa on ihanan piparinen pohja, joka kostutetaan appelsiiniliemellä. Koristeluun käytetään appelsiinikreemiä ja leivokset viimeistellään ohuella appelsiinisiivulla. Leivokset olivat todella meheviä ja maistuivat ihanasti appelsiinille. Mielestäni kokeilu oli onnistunut. Kehittelin reseptin itse yhdistelemällä ja muokkailemalla erilaisia ohjeita.
 
 
 
 
 
Pipariset appelsiinileivokset
  • riittävyys: noin 8 leivosta
  • valmistusaika: aktiivinen noin 1 h + passiivinen 1-2 h
  • säilyvyys: ainakin kolme päivää jääkaapissa
  • vuoka: noin 10 x 20 cm leipävuoka (tai muu vastaava) leivinpaperilla vuorattuna
 
pohja:
50 g piparkakkuja
1,25 dl mantelijauhetta
1,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
125 g voita tai margariinia
1,5 dl sokeria
2 kananmunaa
1 dl maitoa
 
kostutus:
1,25 dl vettä
1 rkl sokeria
0,5 dl appelsiinimehua (tuoreesta appelsiinista)
 
koristelu:
3 dl tomusokeria
25 g voita tai margariinia
1-2 rkl appelsiinimehua
8 ohutta appelsiinisiivua
 
Leivo pohja. Hienonna piparkakut tehosekoittimella. Sekoita keskenään piparimurut, mantelijauhe, täysjyvävehnäjauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen vatkaten. Sekoita joukkoon vuorotellen jauhoseosta ja maitoa. Levitä taikina vuokaan. Paista 200 asteessa noin 40 minuuttia. Kun pohja on kypsä, siihen työnnettyyn tikkuun ei tartu taikinaa.
Nosta pohja leivinpaperin avulla vuoasta ja anna jäähtyä. Leikkaa 8 pitkulaiseksi leivokseksi.
Tee kostutusliemi. Mittaa kattilaan vesi ja sokeri. Kuumenna, kunnes sokeri on liuennut veteen. Anna jäähtyä. Sekoita joukkoon appelsiinimehu. Kasta leivos kerrallaan nopeasti kostukkeeseen puoliväliin saakka. Kasta myös toinen puoli.
 
Viimeistele leivokset. Tee kuorrute sekoittamalla voi ja tomusokeri lusikalla murumaiseksi seokseksi. Lisää sitten pikkuhiljaa appelsiinimehua kunnes kuorrute on paksua mutta pursotettavaa. Lusikoi kuorrute pursotinpussiin tai tee pakastepussista kertakäyttöpursotin leikkaamalla kulmasta pala pois. Pursota leivosten päälle kiehkuroita ja koristele appelsiinisiivulla.
Anna leivosten maustua mielellään tunti tai pari jääkaapissa ennen tarjoilua.
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)