keskiviikko 10. joulukuuta 2014

Luukku 10 - Lakritsidonitsit

Ajatus lähti siitä, kun koulussa välitunnilla kysäisin kaveriltani, minkä makuisia donitseja leipoisin. Vastaus tuli suoraan - lakritsidonitseja! Aloin heti mietiskellä sopivaa toteutustapaa ja etsimään vinkkejä lakritsikuorrutteelle. Hellapoliisin sivuilta löytyi ns. lakritsikinuski, jonka ohjeen nappasin heti talteen.
 
Perheessäni on useampikin lakritsista pitävä, joten donitsit menivät kuin kuumille kiville. Päädyin tekemään pohjasta pehmeän vaniljaisen, koska mustan lakritsikuorrutteen ja vaalean pohjan kontrasti on upea. Kuorrutteen tein hopeatoffeesta ja kuohukermasta, eikä sen tekeminen ollut yhtään sen vaikeampaa kuin kinuskinkaan.
 
 
 
 
 
 

 
 
Lakritsidonitsit
  • riittävyys: 12 donitsia
  • säilyvyys: pari, kolmekin päivää jääkaapissa
  • valmistusaika: aktiivinen 20 min + passiivinen noin 30 min
  • vuoka: voideltu ja korppujauhotettu 12-koloinen donitsivuoka
 
donitsit:
3 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
1,5 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1,25 dl maitoa
1 kananmuna
2 rkl sulatettua voita

kuorrute:
2 dl kuohukermaa
1 pss hopeatoffeeta
 

Leivo donitsit. Laita uuni lämpenemään 220 asteeseen. Sekoita jauhot, leivinjauhe, vaniljasokeri, sokeri ja kardemumma kulhossa. Lisää maito, muna,  sula voi ja sekoita kunnes massa on tasaista.  Lusikoi taikina pursotuspussiin. Pursota  taikina tasaisesti koloihin ja paista donitseja 220 asteessa noin 8 minuuttia. Valmiit donitsit ovat vaaleita pinnaltaan mutta alapuoli on saanut väriä. Anna hiukan jäähtyä ennen irrottamista.
 
Tee kuorrute donitsien paistuessa. Kuumenna kuohukerma kattilassa, mutta älä kiehauta. Lisää joukkoon hopeatoffeet ja sekoittele kunnes ne ovat sulaneet. Keitä seosta puoliteholla noin 10-15 minuuttia välillä sekoitellen. Lakritsikinuskin rakenne muuttuu selkeästi paksummaksi, kun se on valmista. Jos kuorrute kuitenkin jää hieman löysäksi, jäähdyttele sitä kunnes se paksunee.
 
Kuorruta donitsit kastamalla ne lakritsikinuskiin. Voit levittää kuorrutteen myös palettiveitsellä, mutta silloin lopputuloksesta ei tule yhtä tasaista. Anna donitsien levähtää hetki jääkaapissa ennen tarjoamista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)