maanantai 29. joulukuuta 2014

Lime-suklaakakku

Kun lähdin suunnittelemaan uudenvuoden menuun sopivaa kakkua, tiesin heti haluavani siitä ihanan suklaisen mutta samalla raikkaan. Mielestäni se onnistui hyvin. Kakun pohja on mielettömän pehmeä ja kostea, täyteläisen suklainen, ja täytteessä/kuorrutteessa maistuva lime tuo raikkautta kakkuun.
 
Itse tein niin, että värjäsin noin puolet täytteestä vihreäksi ja puolet jätin valkeaksi. Täytin kakun vihreällä täytteellä ja kuorrutin sekä valkealla että vihreällä - näin kuorrute on kaunis ja epätasaisen värinen. Viimeistelin kakun käyttämällä kakkuraappaa ja päälle laitoin hieman suolapähkinöitä, cashew-pähkinöitä ja jäisiä puolukoita.


 


Lime-suklaakakku
  • riittävyys: 12-15 palaa
  • valmistusaika: aktiivinen noin 1 h + passiivinen vähintään 3-4 h
  • säilyvyys: ainakin kolme päivää jääkaapissa, pelkän pohjan voi pakastaa
  • vuoka: halkaisijaltaan noin 22 cm kakkuvuoka voideltuna ja korppujauhotettuna

pohja:
125 g voita
50 g tummaa suklaata sulatettuna
1 dl rypsiöljyä
2 dl vettä
1,5 dl ranskankermaa
3 munaa
1,5 dl sokeria
1,5 dl fariinisokeria
4,75 dl vehnäjauhoja
1 dl tummaa kaakaojauhetta
1,5 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
1 rkl vaniljasokeria
 
täyte ja kuorrute:
2 limeä
1 kananmuna
1 tl perunajauhoja
20 g voita tai margariinia
2 rkl sokeria

2,5 dl flora vispiä
1 prk = 200 g maustamatonta tuorejuustoa
2 rkl sokeria
(vihreää elintarvikeväriä)

koristeluun:
pähkinöitä
marjoja
 
 
  
Leivo ensin pohja. Sulata voi ja suklaa mikrossa varovasti välillä sekoittaen. Sekoita joukkoon öljy, vesi, ranskankerma, sokerit sekä munat yksitellen. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Älä sekoita liikaa, jottei taikina sitkisty. Kaada taikina vuokaan ja paista 170 asteessa noin 55 minuuttia tai kunnes tikkuun ei tartu enää taikinaa. Laita vuoan päälle folio paistamisen loppupuolella, jos pinta meinaa palaa. Anna kakun jäähtyä viitisen minuuttia ja kumoa se sitten. Käännä kakku oikein päin ja anna jäähtyä kokonaan.
 
Tee täyte. Aloita tekemällä limecurd jäähtymään. Pese limet hyvin ja raasta niistä kuori sekä purista mehu (noin 0,5 dl). Sekoita mehu, kuoriraaste, kananmuna, perunajauho, voi sekä sokeri tasaiseksi seokseksi samalla kuumentaen. Kiehauta ja ota pois levyltä. Valmis curd on melko paksua, mutta se kannattaa silti siivilöidä, jotta siitä tulee tasaista. Laita tahna jäähtymään sen jälkeen jääkaappiin.

Vaahdota flora vispi ja sekoita sen joukkoon lime curd, tuorejuusto ja sokeri. Tarkista sopiva makeus. Värjää täyte halutessasi kauniin vihreäksi.

Täytä ja viimeistele kakku. Halkaise kakkupohja kolmeen osaan. Nosta alin pohja tarjoilulautaselle. Levitä sille vajaa neljäsosa täytteestä ja nosta seuraava pohja päälle. Levitä myös sille kakkupohjalle täytettä ja nosta viimeinen pohja päälle. Levitä loppu täyte kakun päälle ja reunoille. Koristele kakku pähkinöillä ja marjoilla.

Kakku on parhaimmillaan vetäydyttyään yön yli. Toki sitä voi tarjota aikaisemminkin, mutta silloin maut ovat tasautuneet ja pohja ihanan kostea.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)