maanantai 1. joulukuuta 2014

Joulukalenteri: Luukku 1 - Kuppikakut kinuskitäytteellä

Kuukausi vaihtui joulukuuksi, joten joulukalenteri voi vihdoin alkaa! Luvassa on 24 herkullista reseptiä makeille leivonnaisille.
 
Päätin aloittaa aivan ihanalla reseptillä, jolla syntyy herkullisia kinuskikuppikakkuja. Kukapa voisi vastustaa kinuskia? Totuus on kuitenkin se, että kuppikakut soveltuvat vain sokerihiirille. Tein näitä juhliin, minkä vuoksi sainkin kuulla monenlaista palautetta. Ihmiset selvästikin jakautuivat kahtia; toisille kuppikakut olivat aivan liian makeita, toiset taas rakastuivat niihin.
 
Kuppikakuissa on melko yksinkertainen vaniljainen pohja, täytteenä kinuskisydän, ja - kun kinuskiteemalla mennään - kuorrutteessa maistuu myös kinuski.
 
Hyvää joulunodotusta!
 
 
 
 

Kinuskikuppikakut
  • riittävyys: 12 kuppikakkua
  • valmistusaika: aktiivinen noin 1 h, passiivinen 2 h
  • säilyvyys: ainakin kolme päivää jääkaapissa
  • vuoat: 12 silikonista tai paperista muffinivuokaa





pohjat:
120 g = 1,8 dl vehnäjauhoja
140 g = 1,6 dl sokeria
1,5 tl leivinjauhetta
40 g voita tai margariinia
1,2 dl maitoa
0,25 tl vanilja-aromia tai 1 tl vaniljasokeria
1 kananmuna



kinuskikastike:
1 dl kuohukermaa
1 dl fariinisokeria



kuorrute:
50 g voita tai margariinia
250 g = 4 dl tomusokeria
kinuskikastiketta
maitoa



koristeluun:
nonparelleja
 
 
Leivo pohjat.  Kuumenna uuni 170-asteiseksi. Mittaa jauhot, sokeri, leivinjauhe ja voi monitoimikoneeseen tai käytä sähkövatkainta. Vatkaa hiljaisella teholla kunnes seos on murumaista ja ainekset ovat yhdistyneet. Kaada joukkoon vähitellen puolet maidosta ja vatkaa sen verran, että ainekset ovat juuri ja juuri sekoittuneet. Sekoita vanilja-aromi tai -sokeri, muna ja loppu maito keskenään. Kaada seos taikinan joukkoon ja vatkaa hetki. Ota sekoittumattomat ainekset kaapimella kulhon reunoilta mukaan taikinaan. Jatka sekoittamista vielä pari minuuttia, jotta taikinasta tulee sileää. Älä vatkaa liikaa. Lusikoi taikina paperi- tai silikonivuokiin. Paista 20-25 minuuttia. Valmiiden kakkujen pinta on kimmoisa eikä tikkuun jää taikinaa. Anna niiden jäähtyä ennen täyttämistä.



Valmista kinuskikastike kakkusten paistuessa. Sekoita kattilassa kuohukerma ja fariinisokeri. Kuumenna seosta täysteholla kunnes se kiehuu, pienennä sitten noin puolelle teholle. Keitä kastiketta välillä sekoitellen noin 5 min. Laita kinuskikastike jääkaappiin jähmettymään.



Täytä kuppikakut. Koverra jäähtyneisiin kakkusiin kolo puukolla. Voit myös käyttää ns. kuppikakkukoverrinta (kuvassa vasemmalla). Laita jokaiseen koloon pieni teelusikallinen kinuskia ja laita kaiverretut palat takaisin kinuskin päälle. Laita kuppikakut jääkaappiin kuorrutteen teon ajaksi.
 
 
 
Viimeistele kuppikakut. Sekoita tomusokeria ja voita voimakkaasti lusikalla, kunnes seos on murumaista. Lisää joukkoon loppu kinuskikastike. Jos seos on tönkköä, lisää hieman maitoa. Kuorruta kuppikakut pursottamalla. Jos et omista pursotinpussia, voit sutaista kuorrutteen (paletti)veitsellä. Koristele nonparelleilla. Anna kuppikakkujen jähmettyä vielä hetki jääkaapissa ennen tarjoamista.

2 kommenttia:

Kiitos kommentistasi! :)