torstai 20. marraskuuta 2014

Nimipäiväkakku Jarille

Tänään vietetään Jarin ja Jalmarin nimipäivää. Tiesitkö, että vuosina 1965-1970 Jari oli yksi suosituimmista nimistä? Niinä vuosina nimi annettiin yli 32 000 poikalapselle.
 
Nimipäivä on loistava syy leipoa kakku. Kakku on melko tavallinen täytteidensä puolesta. Koristeissa olen kiinnittänyt huomion saajan mieltymyksiin, joten kakkuun pääsi mustalabradorinnoutaja. Hyvää nimipäivää Jarille ja hänen kaimoilleen!
 
 

 


Labbiskakku
  • riittävyys: noin 12-16 palaa
  • valmistusaika: aktiivinen noin 1 h + passiivinen 1-2 h
  • säilyvyys: Pohja säilyy kelmun sisällä jääkaapissa pari päivää, ja sen voi myös pakastaa. Kuorrutettu kakku säilyy pari, kolmekin päivää jääkaapissa kuvun alla.
  • vuoka: halkasijaltaan noin 20-22 cm vuoka voideltuna ja korppujauhotettuna
 
pohja:
4 kananmunaa
(2 dl) sokeria
(2 dl) vehnäjauhoja
(0,5 dl) perunajauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
 
täyte ja kuorrute:
1 litra viinimarjoja
2,5 dl flora vispiä tai muuta vispikermaa
250 g maitorahkaa
0,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
 
koristeet:
hieman mustaa sokerimassaa
 
 
Leivo pohja. (Jos et omista vaakaa, käytä suluissa olevia määriä.) Laita kulho vaa'an päälle ja käynnistä vaaka. Sen pitäisi näyttää nollaa. Riko munat kulhoon ja ota paino ylös. Kerro paino luvulla 0,7 - näin saat sokerimäärän grammoina. Lisää sokeri munien kanssa vatkauskulhoon. Jauhoja laitetaan yhteensä sama määrä kuin sokeriakin - siis grammoina. Laita perunajauhoja noin yksi neljäsosa ja loput vehnäjauhoja.
 
Esim. Kulhoon rikottujen munien paino on 230 g. Sokeria tarvitaan 230 g x 0,7 = 160 g. Myös jauhoja tarvitaan 160 g. Perunajauhoja laitetaan noin yksi neljäsosa, tässä tapauksessa vaikkapa 30 g. Loput laitetaan vehnäjauhoja.
 
Sekoita jauhojen joukkoon leivinjauhe. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi ja paksuksi vaahdoksi. Sihtaa kuivat aineet siivilän läpi ja sekoita ne varovasti lastalla nostellen vaahtoon. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta. Paista 175 asteisen uunin alatasolla noin 30-35 minuuttia, kunnes tikkuun ei jää taikinaa. Anna kakkupohjan jäähtyä 5 min ja kumoa se sitten varovasti. Peitä kakku vuoallaan ja anna jäähtyä kokonaan.
 
 
Tee täytteet ja täytä kakku. Survo viinimarjat. Vaahdota kerma, sekoita sen joukkoon maitorahka ja sokerit. Laita puolet vaahdosta jääkaappiin odottamaan kuorruttamista. Halkaise kakku kolmeen osaan. Laita yksi pohjista vuokaan ja levitä sille puolet survoksesta sekä puolet kermavaahdosta. Nosta toinen pohja päälle, levitä sille loppu survos ja vaahto. Nosta viimeinenkin pohja päälle ja laita kakku jääkaappiin.
 
 
Kuorruta ja koristele. Koirakoristetta varten kannattaa tulostaa alempana oleva kuva. Laita kuva leivinpaperin alle ja piirrä ääriviivat leivinpaperiin. Leikkaa koira irti leivinpaperista. 
 
Kauli pala mustaa sokerimassaa parin millin paksuiseksi levyksi. Laita leivinpaperikoira sokerimassalevyn päälle ja leikkaa sitä myöten sokerimassasta koira. Kirjaimet voi leikata vapaalla kädellä (niin itse tein), mutta jos omistat muotit, hyödynnä ihmeessä niitä!
 
Kumoa kakku tarjoilualustalle ja levitä loppu kermavaahto kakun päälle ja sivuille. Nosta koristeet kakun päälle. Säilytä kakku jääkaapissa tarjoiluun asti.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)