perjantai 14. marraskuuta 2014

Lammaskakku

Vaarini soitti lauantai-iltana ja pyysi kakkua isänpäiväksi. Olin jo varautunut siihen, joten suostuin oitis. Isovanhemmillani on maatila, joten ei ollut vaikea päätyä lammas-aiheeseen. Täytteeseen laitoin  syksyistä puolukkaa ja valkosuklaavaahtoa. Kakku onnistui mielestäni erinomaisesta, ja kehuja tuli. ♥

 
 

'
 
 
Lammaskakku
  • riittävyys: noin 24 palaa
  • valmistusaika: aktiivinen noin 2 h + passiivinen 1-2 h
  • säilyvyys: Pohja säilyy kelmun sisällä jääkaapissa pari päivää, ja sen voi myös pakastaa. Kuorrutettu kakku säilyy päivän, pari jääkaapissa ilman kupua.
  • vuoka: noin 25x35 cm vuoka - pohjalle pala leivinpaperia, vuoan reunat kannattaa silti voidella
  • vinkki: Kakun voi valmistella helposti juhliin: Tee kakkupohja jääkaappiin juhlia edeltävänä päivänä tai pakastimeen jopa paria viikkoa ennen. Täytä kakku edellisenä iltana/juhlapäivän aamuna. Kakku kannattaa kuorruttaa melko viime tipassa, jos vain mahdollista.
 
pohja:
8 kananmunaa
(3,75 dl) sokeria
(4 dl) vehnäjauhoja
(1 d) perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
 
puolukkatäyte:
1 litra puolukoita
0,5 dl sokeria
 
valkosuklaavaahto:
5 dl flora vispiä tai muuta vispikermaa
250 g maitorahkaa
noin 130 g valkosuklaata
 
kostutukseen:
1,5 dl maitoa
1 tl vaniljasokeria
 
sokerimassakuorrute:
100-150 g valkoista sokerimassaa + punaista väriainetta
 tai vaaleanpunaista sokerimassaa
 
koristeet:
hieman mustaa sokerimassaa
 
 
Leivo pohja. (Jos et omista vaakaa, käytä suluissa olevia määriä.) Laita kulho vaa'an päälle ja käynnistä vaaka. Sen pitäisi näyttää nollaa. Riko munat kulhoon ja ota paino ylös. Kerro paino luvulla 0,7 - näin saat sokerimäärän grammoina. Lisää sokeri munien kanssa vatkauskulhoon. Jauhoja laitetaan yhteensä sama määrä kuin sokeriakin - siis grammoina. Laita perunajauhoja noin yksi neljäsosa ja loput vehnäjauhoja.
 
Esim. Kulhoon rikottujen munien paino on 480 g. Sokeria tarvitaan 480 g x 0,7 = 336 g. Myös jauhoja tarvitaan 336 g. Perunajauhoja laitetaan noin yksi neljäsosa, tässä tapauksessa vaikkapa 60 g. Loput laitetaan vehnäjauhoja.
 
Sekoita jauhojen joukkoon leivinjauhe. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi ja paksuksi vaahdoksi. Sihtaa kuivat aineet siivilän läpi ja sekoita ne varovasti lastalla nostellen vaahtoon. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta. Paista 175 asteisen uunin alatasolla noin 35-45 minuuttia, kunnes tikkuun ei jää taikinaa. Anna kakkupohjan jäähtyä 5 min ja kumoa se sitten varovasti. Peitä kakku vuoallaan ja anna jäähtyä kokonaan.
 
 
Tee täytteet ja täytä kakku. Survo puolukat ja sokeri. Sulata valkosuklaa, vaahdota kerma. Sekoita kermavaahdon joukkoon valkosuklaasula ja maitorahka nopeasti. Laita kolmasosa vaahdosta jääkaappiin odottamaan kuorruttamista. Halkaise kakku kolmeen osaan. Kostuta pohjat vaniljasokeri-maidolla. Laita yksi pohjista vuokaan ja levitä sille puolet survoksesta sekä puolet valkosuklaavaahdosta. Nosta toinen pohja päälle, levitä sille loppu survos ja valkosuklaavaahto. Nosta viimeinenkin pohja päälle ja laita kakku jääkaappiin.
 
Kuorruta kakku. Värjää sokerimassa vaaleanpunaiseksi tai käytä valmiiksi värjättyä. Kauli se leivinpaperin päällä vuoan pohjan kokoiseksi suorakulmioksi. Kumoa kakku tarjoiluastialle ja levitä sen päälle hieman valkosuklaavaahtoa. Kumoa sokerimassa kakun päälle ja tasoittele pinta. Levitä loppu valkosuklaavaahto kakun reunoille.
 
Tee koristeet. Leikkaa kaksi suorakulmion muotoista palaa mustasta, kaulitusta sokerimassasta. Tee niihin veitsellä tai koristelutyökalulla lovia. Näin lammas saa villaisen vartalonsa. Leikkaa sokerimassasta myös kaksi soikiota päätä, neljä suippoa korvaa ja kahdeksan ohutta jalkaa. Asettele lampaiden osat paikoilleen, jos tarvitset "liimaa", käytä hieman vettä.
 
Tarjoile mahdollisimman pian.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)