lauantai 29. marraskuuta 2014

Itsenäisyyspäivän puolukka-kinuskileivokset

Itsenäisyyspäivä lähestyy kovaa vauhtia - siihen on enää viikko. Itsenäisyyspäivä on hyvä syy leipoa ja herkutella ilman kolkuttavaa omaatuntoa.

Mietiskelin pitkään, mitkä maut tällä kertaa yhdistäisin itsenäisyyspäivän kunniaksi. Lopulta päädyin supisuomalaiseen puolukkaan ja siihen sopivaan kinuskiin. Tätä päätöstä en katunut. Sain todella paljon kehuja perheeltäni, ja olin itsekin tyytyväinen.
 
Leivokset saivat siniristiliput koristeeksi. Valmistin ne valkosuklaasta ja viimeistelin sinisillä nonparelleilla. Helppoa, mutta kaunista.
 
 
 

 
 
 
Itsenäisyyspäivän puolukka-kinuskileivokset
 
  • riittävyys: 16 leivosta
  • valmistusaika: aktiivinen 1 h + passiivinen vajaa 2 h
  • säilyvyys: pari, kolme päivää jääkaapissa, rasiassa tai kuvun alla
  • vuoka: noin 25x35 cm vuoka leivinpaperilla vuorattuna
pohja:
2 dl sokeria
2,5 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
100 g voita tai margariinia
1,25 dl vettä
1 kananmuna
0,5 dl maitoa
noin 2 dl puolukoita
 
kuorrute:
2 dl kuohukermaa
2 dl fariinisokeria
 
siniristiliput:
noin 30 g valkosuklaata
sinisiä nonparelleja
 
koristeluun:
tomusokeria
 
 
Leivo ensin pohja. Sekoita sokeri, vehnäjauho, leivinjauhe ja vaniljasokeri sekaisin. Mittaa voi ja vesi kattilaan, kiehauta. Lisää voi-vesiseos, kananmuna ja maito kuivien aineiden joukkoon, sekoita tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan ja ripottele puolukat päälle. Paista 200 asteessa noin 20-25 minuuttia.
 
Tee koristeet pohjan paistuessa. Sulata valkosuklaa ja lusikoi se kertakäyttöpussiin. Leikkaa pussin kulmasta pieni pala pois. Pursota leivinpaperin päälle pieniä suorakulmioita, jonka koko on noin 2x3 cm. Ripottele sinisiä nonparelleja ristin muotoon. Laita leivinpaperi esim. leikkuulaudan päälle ja nosta jääkaappiin jähmettymään.
 
Valmista kinuskikuorrute. Sekoita kuohukerma ja fariinisokeri kattilassa samalla kuumentaen. Kun seos alkaa kiehua, pienennä reilulle puolelle teholle. Keitä kinuskia 10-15 minuuttia välillä sekoitellen. Voit kokeilla onko kinuski valmista ottamalla sitä hieman ja tiputtamalla leivospohjan päälle. Valmis kinuski ei leviä vaan jää nätiksi "pisaraksi". Ota valmis kuorrute levyltä ja sekoita tasaiseksi. Jos se tuntuu kaikesta huolimatta vielä löysältä, anna sen jäähtyä. Tarkkaile, milloin kinuski on jähmettynyt sopivan paksuksi. Kaada kinuski pohjalevyn päälle ja levitä se tasaiseksi (paletti)veitsellä. Laita levy jääkaappiin noin tunniksi.
 
Viimeistele leivoksiksi. Leikkaa levy 16 leivokseksi. Sihtaa päälle tomusokeria ja asettele valkosuklaaliput leivoksille. Tarjoile. ♥
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)