lauantai 1. marraskuuta 2014

Isänpäivän / Pyhäinpäivän britakakku

Britakakku maistuu myös syksyllä, kun kesäisiä täytteitä hieman tuunaa. Se on kaikessa yksinkertaisuudessaan kaunis ja juhlava kakku. Tänään on pyhäinpäivä, viikon päästä isänpäivä - juhlapyhiä riittää. Syksyinen brita on juhlapöydän kuningatar suklaisella puolukkatäytteellään. Tällä kakulla on helppo hurmata isä!
 

 
 
Puolukka-suklaabrita
  • riittävyys: 8 palaa
  • valmistusaika: aktiivinen 1 h + passiivinen noin 1 h
  • säilyvyys: parhaimmillaan juuri täytettynä, syöntikelpoisena jääkaapissa päivän tai pari
  • vuoka: leivinpaperilla vuorattu uunipelti
  • vinkki:  tee kakkupohja etukäteen ja säilytä liinalla peitettynä huoneenlämmössä, täytä vasta juuri ennen tarjoilua (voit valmistaa myös täytteet odottamaan jääkaappiin)
 
 
pohjataikina:
125 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
2 keltuaista
1,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa
 
2 valkuaista
1,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
 
1 dl mantelilastuja (ei välttämätön)
 
täyte:
2,5 dl Flora vispiä
2 rkl sokeria
5 dl puolukoita (pakastetut käyvät hyvin)
40 g maitosuklaata
 
koristeluun:
0,5 dl puolukoita
noin 10 g maitosuklaata raasteena
 
 
Leivo kakkupohja. Vaahdota voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää keltuaiset yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää vaahtoon jauhoseos ja maito lastalla sekoittaen. Kaada taikina pellille ja levitä se tasaisesti. Taikinakerroksen kuuluu olla ohut.
 
Vaahdota valkuaisia ja lisää sokerit vähitellen. Vatkaa vaahdosta kova, niin että se pysyy kallistetun kulhon pohjalla. Levitä vaahto varovasti taikinan päälle. Ripottele mantelilastut, jos tahdot käyttää niitä.
 
Paista uunin keskitasolla, 175 asteessa noin 20-25 minuuttia, kunnes marenki on rapea ja saanut väriä. Anna jäähtyä kokonaan.
 
 
Täytä ja koristele. Vaahdota kerma ja mausta se sokerilla. Soseuta puolukat. Raasta suklaa esim. kuorimaveitsellä. Halkaise kakkulevy kahtia pitkältä sivulta. Nosta toinen varovasti tarjoiluastialle lastoja apuna käyttäen. Levitä päälle puolukkasurvos, suklaaraaste ja kermavaahto. Nosta toinen levy päälle. Ripottele päälle puolukoita ja suklaaraastetta.
 
Tarjoile mielellään mahdollisimman pian.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)