sunnuntai 23. marraskuuta 2014

Friisiläinen murutorttu

Voiko mikään olla parempaa kuin rapeapohjainen kakku nutellalla ja kermavaahdolla?
 
Reseptissä otin mallia Suklaa-kirjan reseptistä, mutta muutoksia tuli melkoisesti. Pohjaan hieman tuunausta, muruseosta yksinkertaisemmaksi, täytteeseen muutama pieni muutos... No jaa, lopputulos oli kuitenkin täydellinen. Kokeilkaa ja ihastukaa.
 
 
 
 
 
Friisiläinen murutorttu
  • riittävyys: 12-16 palaa
  • valmistusaika: aktiivinen vajaa 2 h + passiivinen noin 1 h
  • säilyvyys: ainakin pari päivää jääkaapissa
  • vuoka: halkaisijaltaan noin 24 cm irtopohjavuoka - pohjalle leivinpaperi ja reunoille voitelu
pohjat:
250 g = 4 dl vehnäjauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
1 rkl vaniljasokeria
150 g = 1,5 dl ranskankermaa
180 g voita tai margariinia
 
muruseos:
180 g = 3 dl vehnäjauhoja
100 g = 1 dl sokeria
1 tl kaakaojauhetta
120 g voita tai margariinia
 
täyte:
2,5 dl flora vispiä
1 rkl vaniljasokeria
1 rkl sokeria
1 prk = 350 g nutellaa
 
 
Leivo pohjat. Mittaa kaikki ainekset taikinakoukulla varustettuun yleiskoneeseen ja sekoita yhteen suurella nopeudella. Kumoa taikina kevyesti jauhotetulle leivonta-alustalle ja vaivaa pehmeäksi. Laita jääkaappiin muruseoksen teon ajaksi.
 
Tee muruseos. Sekoita kaikki ainekset yhteen murumaiseksi seokseksi.
 
Jaa taikina neljään osaan; ota yksi ja jätä muut jääkaappiin. Taputtele se vuoan pohjalle, pistele haarukalla. Ripottele päälle neljäsosa muruseoksesta. Paista 200 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes pohja on saanut hieman väriä, varsinkin reunoista.
 
Irrota vuoan reunat ja ota myös vuoan pohja pois, jätä pohja jäähtymään. Laita vuokaan uusi leivinpaperi, taputtele taikina, ripottele muruseos ja paista. Toista näin jokaisen pohjan kohdalla. Leikkaa yksi pohjista heti uunista oton jälkeen kuumana 12-16 osaan.
 
Täytä ja kokoa kakku. Vaahdota kerma ja mausta sokereilla. Laita yksi pohjista tarjoilualustalle, levitä sille kolmasosa nutellasta sekä kolmasosa vaahdosta. Kokoa kakku näin, ja asettele päällimmäiseksi irralliset pohjaviipaleet.
 
Anna kakun vetäytyä jääkaapissa noin tunti ennen tarjoilua.
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)