sunnuntai 26. lokakuuta 2014

Halloweenin hämähäkkikakku

Halloweenin kunniaksi on hauska tehdä erilaisia teemaan sopivia leivonnaisia. Itseäni kiinnosti hurjasti hämähäkit kakussa, ja tällainen on lopputulos. Kakkupohja on kaakaolla maustettu, täytteessä maistuu kirpsakka lemon curd ja kuorrute on valkosuklaakermavaahtoa. Kaikki maut sopivat toisiinsa ihanasti! Jos ei pidä lemon curdista, voisin kuvitella myös vadelmahillon tai -hillokkeen sopivan kakkuun.
 
 

 
 
Halloweenin hämähäkkikakku
  • riittävyys: noin 10-12 palaa
  • valmistusaika: aktiivinen noin 1,5 h + passiivinen 30 min
  • säilyvyys: kolmisen päivää jääkaapissa kuvulla suojattuna
  • vuoka: leivinpaperilla vuorattu pelti
  • vinkki: jos on ylimääräisiä keltuaisia, korvaa lemon curdissa kananmunat kahdella keltuaisella
 
lemon curd:
1 dl sitruunamehua (noin 2 sitruunaa)
1 rkl sitruunankuoriraastetta
40 g voita tai margariinia
0,5 dl sokeria
2 tl perunajauhoja
2 kananmunaa
 
pohja:
4 kananmunaa
1,5 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja
0,5 dl kaakaojauhetta
0,5 tl leivinjauhetta
 
valkosuklaavaahto:
2,5 dl Flora vispiä (tai muuta kermaa)
70-100 g valkosuklaata (maun mukaan)
 
koristeluun:
      - suklaisia hämähäkin vartaloita (soikion muotoisia pyörylöitä, halkaisija noin 1cm)
      - suklaisia, v-muotoisia hämähäkin jalkoja
noin 20 g tummaa suklaata verkkoon
 
 
Aloita lemon curdista. Vatkaa kananmunat haarukalla tasaiseksi seokseksi. Sekoita kaikki ainekset kattilassa samalla kuumentaen. Sekoita koko ajan pohjaa myöden. Tahna on valmista kun se alkaa paksuuntua ja ehtii pulpahtamaan muutaman kerran. Ota pois levyltä ja laita jääkaappiin jähmettymään.
 
Leivo pohja. Vaahdota kananmunat ja sokeri kuohkeaksi ja paksuksi vaahdoksi - tähän menee noin vartti. Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää taikinaan sihdaten ja varovasti lastalla sekoittaen. Kaada taikina pellille leivinpaperille ja tasoita pinta. Paista 225 asteessa noin 7-10 minuuttia. Anna jäähtyä pari minuuttia ja kumoa sitten sokeroidulle leivinpaperille. Irrota kakkulevystä varovasti paistoleivinpaperi ja laita liina päälle. Anna jäähtyä.
 
Valmista valkosuklaavaahto. Sulata valkosuklaa, jäähdytä hieman. Vaahdota (vispi)kerma paksuksi vaahdoksi ja lisää valkosuklaa nopeasti sekoittaen.
 
Täytä, kuorruta ja koristele. Leikkaa kääretorttulevy kolmeen osaan lyhyeltä sivulta. Jaa lemon curd suikaleille ja levitä tasaisesti. Ota kolmasosa vaahdosta ja levitä se lemon curdin päälle. Säästä loppu kuorrutteeseen. Rullaa yksi suikaleista ja nosta se pystyyn tarjoiluastialle. Kiedo seuraava päälle ja lopuksi viimeinenkin. Levitä loppu valkosuklaavaahto kakun päälle.
 
Sulata noin 20 grammaa tummaa suklaata. Lusikoi se pakastuspussiin ja leikkaa kulmasta pieni pala pois. Pursota kakun päälle spiraali ja vedä veitsellä keskeltä reunoille kahdeksan kertaa. Pursota näiden kahdeksan viivan päälle suklaata. Pursota yhtä viivaa reunallekin; siihen tulee "seitissä roikkuva hämähäkki". Asettele sitten kovaksi jähmettyneet soikiot, hämähäkkien vartalot sopiville paikoille. Asettele sitten hämähäkeille jalat, ne saa pysymään pystyssä kuorrutteessa. Ole nopea; suklaakoristeet sulavat helposti.
 
Laita kakku hetkeksi vielä jääkaappiin ja nautiskele sitten hyytävästä lopputuloksesta. Hyvää halloweenia!
 
 
 
 
Ps. Käykäähän kurkkaamassa Ideakeittiön sivuilla.
Leivontaa rakkudella / Neiti Leipuri pääsi haastateltavaksi sivuston kuivakakku-artikkeliin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)