sunnuntai 7. syyskuuta 2014

Kolmen ruokalajin kasvisruokalounas

 
 
 
 
 
 
Jokaisen olisi välillä syytä syödä kasvisruokaa. Jotkut silti jostain kumman syystä karttavat kasvisruokia, mikä ihmetyttää minua. Harva kasvisruoka-annos on pelkkää salaattia! Tein perheelleni kasvisruokalounaan lauantaina, sillä itse rakastan kasvisruokaa. Reseptit ovat lakto-ovo -linjalla, mutta pienillä muutoksilla lounaasta saa helposti vegaanin.
 
Alkuruokana tarjoilin kasvis-juustolautaset. Yksinkertaisuus kunniaan; asettelin pienille lautasille salaatinlehden, kirsikkatomaatin ja kahta juustoa. Jos alkuruoasta tahtoo vegaanin, laittaisin juustojen tilalle paprikaa tomaatin seuraksi ja valuttaisin päälle oliiviöljyä. Pääruokana oli pastaa ja tomaatti-papukastiketta. Jälkiruoka oli syksyyn sopiva omenapaistos, jonka tein annosvuokiin. Annosvuokina käytin creme brulee -vuokiani, jotka ovat halkaisijaltaan noin 7 cm. Vaniljajäätelö maistui paistosten kanssa mahtavalta. Jälkiruokakin olisi helppo muuttaa vegeksi - voin tilalle esim. Keiju-kasvirasvalevitettä ja jäätelön tilalle esimerkiksi Alpron vispautuvaa soijakermaa.
 
Kaikki reseptit ovat neljälle tarkoitettuja. Kannattaa valmistella lounasta ottamalla ainekset hyvissä ajoin esiin ja kattamalla ruokapöytä. Itse tein ensimmäisenä omenapaistokset uuniin, ja sitten lähdin kokoamaan alkuruokaa. Pesin kasvikset ja asettelin ne lautasille. Juustot pilkoin pieneen rasiaan. Tämän jälkeen aloitin pääruoan teon - kastike hautumaan ja pasta kiehumaan. Lounaan alkaessa viimeistelin alkuruoat juustoilla, otin paistokset uunista liinan alle sekä jätin kastikkeen pannuun sammutetulle liedelle ja pastan kuumaan veteen kattilaansa odottamaan vuoroaan.
 
 
 
 
Alkuruokana - Kasvis-juustolautaset
 
4 salaatinlehteä
4 kirsikkatomaattia
aurajuustoa
yrttijuustoa
 
Pese ja kuivaa salaatinlehdet sekä tomaatit. Leikkaa juustoista 4 siivua kummastakin. Asettele kauniisti lautasille ja tarjoile.
 
 
 
 
 
Pääruokana - Pastaa ja tomaattista kidneypapukastiketta
 
kastikkeeseen:
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
oliiviöljyä
1 tlk tomaattimurskaa
0,5 tl sokeria
1 tlk kidneypapuja (420/240 g)
rouhaus pippuria
tuoretta basilikaa
 
lisäksi:
300 g pastaa keitettynä
 
Silppua sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota sipulisilppu oliiviöljyssä pannulla. Lisää tomaattimurska ja sokeri. Huuhdo ja valuta kidneypavut. Lisää kastikkeeseen. Anna hautua 10-20 minuuttia, sekoittele välillä. Mausta pippurilla ja basilikasilpulla, tarjoile pastan kera.
 

 
 
 
Jälkiruokana - Omenapaistokset annosvuoissa
 
4-5 omenaa lohkoina
0,5 tl kanelia
100 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
noin 3 dl kaurahiutaleita
 
Voitele pienet annosvuoat. Laita omenalohkoja jokaiseen vuokaan. Sulata voi ja sekoita siihen sokeri sekä kaneli. Lisää hiutaleita kunnes seos on sopivan paksua. Kaada kauraseos raparperien päälle, tasoittele. Paista 175 asteessa noin 45 min. Paistos on valmis, kun omenat ovat pehmenneet ja päällinen on saanut hieman väriä. Tarjoa vaniljajätskin kera.
 
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)