lauantai 27. syyskuuta 2014

Haudattujen haaveiden kakku

Välillä joutuu luopumaan pitkäaikaisistakin haaveista.
Tein tämän kakun äidilleni, sillä kakku piristää aina mieltä.
 

 
 
Haudattujen haaveiden kakku
  • riittävyys: 10-12 palaa
  • valmistusaika: aktiivinen reilu 1 h + passiivinen 1 h
  • säilyvyys: pari, kolmekin päivää jääkaapissa
  • vuoka: noin 22 cm halkaisijaltaan oleva kakkuvuoka voideltuna ja korppujauhotettuna
pohja:
4 kananmunaa
sokeria
vehnäjauhoja
perunajauhoja
kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
 
täyte ja kuorrute:
7 dl mustikoita
2,5 dl flora vispiä
250 g maitorahkaa
0,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
 
koristeluun:
esim. sokerimassakukka/-kukkia, nonparelleja, suklaata...
 
 
 
Tee ensin kinuskivaahto kylmenemään jääkaappiin. Sekoita kuohukerma ja sokeri kattilassa, kuumenna kiehuvaksi. Laita jääkaappiin jäähtymään vähintään kolmeksi tunniksi.
 
 
Leivo pohja. Laita kulho vaa'an päälle ja käynnistä vaaka. Sen pitäisi näyttää nollaa. Riko munat kulhoon ja ota paino ylös. Kerro paino luvulla 0,7 - näin saat sokerimäärän grammoina. Lisää sokeri munien kanssa vatkauskulhoon. Jauhoja laitetaan yhteensä sama määrä kuin sokeriakin - siis grammoina. Laita perunajauhoja noin yksi neljäsosa ja loput vehnäjauhoja.
 
Esim. Kulhoon rikottujen munien paino on 200 g. Sokeria tarvitaan 200 g x 0,7 = 140 g. Myös jauhoja tarvitaan 140 g. Perunajauhoja laitetaan noin 30 g, kaakaojauhetta noin 20 g. Loput laitetaan vehnäjauhoja.
 
Jos et omista vaakaa, laita sokeria 1,5 dl, vehnäjauhoja 1 dl, perunajauhoja 0,5 dl ja kaakaojauhetta 0,5 dl. Varmemmin onnistut kuitenkin vaa'an avulla.
 
Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe, perunajauho ja kaakaojauhe keskenään. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi ja paksuksi vaahdoksi. Sihtaa kuivat aineet siivilän läpi ja sekoita ne varovasti lastalla nostellen vaahtoon. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta. Paista 175 asteisen uunin alatasolla noin 30-35 minuuttia, kunnes tikkuun ei jää taikinaa. Anna kakkupohjan jäähtyä 5 min ja kumoa se sitten varovasti. Peitä kakku vuoallaan ja anna jäähtyä kokonaan. Kakkupohja on helpompi leikata jääkaappikylmänä, joten voit hyvin tehdä sen jo edellisenä päivänä.
 
 
Täytä kakku. Survo mustikat. Vaahdota kerma ja sekoita joukkoon rahka ja sokerit. Halkaise kakkupohja kolmeen osaan. Levitä yhdelle pohjalle puolet mustikkasurvoksesta ja neljäsosa rahkavaahdosta. Nosta toinen pohja päälle, levitä sille loppu survos ja jäljellä olevasta rahkavaahdosta kolmasosa. Nosta viimeinen pohja päälle. Levitä loppu rahkavaahto kakun päälle ja reunoille. Koristele kakku halutessasi.

Itse koristelin kakut reunat kakkuraappaa käyttäen, ja päälle laitoin mustan sokerimassakukan.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)