tiistai 2. syyskuuta 2014

Gluteeniton omenakakku

Vaikkei vakioleivonta-aineisiin kuuluisikaan gluteenittomat jauhot, keliaakikko-vieraan voi silti yllättää positiivisesti. Tämän täytekakun pohjaan käytetään perunajauhoja. Kakkua maistaessa ei edes huomaa kakun olevan gluteeniton - kakku kelpaa varmasti muillekin vieraille.

Tein kakkuun syksyisen täytteen omenoista. Maku oli ihana, mutta jos et jostain syystä pidä omenasta tai maistelijoista löytyy allergisia, omenan voi hyvin korvata. Esimerkiksi mansikka- tai viinimarjasurvos käy loistavasti, ja myös kaupan hilloihin voi turvautua. Soveltelu on sallittua! Kakun omenatäyte on hillokkeen muodossa, mutta jos sinulla sattuu olemaan omenahilloa, se sopii mainiosti.

 
 


Gluteeniton omenakakku
  • riittävyys: noin 10 palaa
  • säilyvyys: jääkaapissa 2-3 päivää
  • valmistusaika: aktiivinen 1,5 h + passiivinen noin 30 min

pohja:
4 munaa
1,5 dl sokeria
1,5 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

täyte ja kuorrute:
noin 400 g omenaa kuutioituna (noin 10 pienehköä suomalaista omenaa)
2 rkl tavallista hienosokeria tai fariinisokeria
2 rkl vettä
1 tl kanelia

2 dl vispikermaa
1 prk = 250 g rahkaa
0,5 dl sokeria


Leivo pohja. Vaahdota munat ja sokeri todella kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita keskenään kuivat aineet ja siivilöi ne vaahtoon. Sekoita varovasti käännellen puulastalla. Kaada taikina leivinpaperille uunipellille ja tasoita pinta. Paista 225 asteessa 10-12 minuuttia. Kumoa kääretorttu heti uunista oton jälkeen sokeroidulle leivinpaperille. Irrota kääretortun päällä oleva leivinpaperi, mutta jätä se siihen - niin kääretorttu ei kuivahda.


Valmista täyte kääretortun jäähtyessä. Aloita omenahillokkeesta. Laita omenakuutiot, sokeri, vesi ja kaneli kuumennuksen kestävään astiaan. Kuumenna aineksia mikrossa kolmisen minuuttia ja sekoita sitten. Jos omenat eivät ole vielä pehmenneet, jatka kuumentamista minuutin sykleissä. Soseuta pehmennyt seos sauvasekoittimella. Laita hilloke jääkaappiin jäähtymään.

Vaahdota kerma. Sekoita siihen vatkaten rahka ja sokeri. Maista ja lisää tarvittaessa sokeria.


Kokoa kakku. Leikkaa kääretorttulevy neljään osaan lyhyeltä sivulta. Levitä jokaiselle kaitaleelle täytettä. Kierrä ensimmäinen levy rullaksi, kuin erittäin kapea kääretorttu. Nosta rulla lautaselle pystyyn. Kierrä ensimmäisen rullan ympäri seuraava kaitale, taas seuraava ja sitten viimeinen kaitale. Levitä reunoille loppu rahkavaahto. Voit halutessasi tehdä reunoille kuviota haarukalla tai kakkuraapalla, itse käytin jälkimmäistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)