maanantai 15. syyskuuta 2014

Blogin 1-vuotiskakku

Blogini ensimmäinen resepti ilmestyi tasan vuosi sitten, 15.9. Ensimmäinen reseptini onkin suosittu kinuski-lakkakakku.
 
Syntymäpäivän kunniaksi kehittelin kakkureseptin, joka on ihanan syksyinen. Kakun pohjana on kuohkea suklaakakkupohja. Täytteessä maistuu selvästi puolukka ja sen makuparina on kinuski vaahdon muodossa. Suklaalehdet antavat loppusilauksen tälle kauniille syyskakulle.
 

 
 
Puolukka-kinuskikakku
  • riittävyys: 12 palaa
  • valmistusaika: aktiivinen noin 2 h + passiivinen 2-3 h
  • säilyvyys: ainakin kolme päivää jääkaapissa kuvun alla, pelkän pohjan voi pakastaa
  • vuoka: 20-24 cm halkaisijaltaan oleva kakkuvuoka voideltuna ja korppujauhotettuna
 
kinuskivaahto:
2 dl kuohukermaa
2 dl fariinisokeria
+ 1,5 dl vispikermaa
 
pohja:
4 kananmunaa
sokeria
vehnäjauhoja
perunajauhoja
kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
 
puolukkatäyte:
6 dl puolukoita
2 rkl sokeria
 
koristeluun:
1-2 dl puolukoita
 
 
 
Tee ensin kinuskivaahto kylmenemään jääkaappiin. Sekoita kuohukerma ja sokeri kattilassa, kuumenna kiehuvaksi. Laita jääkaappiin jäähtymään vähintään kolmeksi tunniksi.
 
 
Leivo pohja. Laita kulho vaa'an päälle ja käynnistä vaaka. Sen pitäisi näyttää nollaa. Riko munat kulhoon ja ota paino ylös. Kerro paino luvulla 0,7 - näin saat sokerimäärän grammoina. Lisää sokeri munien kanssa vatkauskulhoon. Jauhoja laitetaan yhteensä sama määrä kuin sokeriakin - siis grammoina. Laita perunajauhoja noin yksi neljäsosa ja loput vehnäjauhoja.
 
Esim. Kulhoon rikottujen munien paino on 200 g. Sokeria tarvitaan 200 g x 0,7 = 140 g. Myös jauhoja tarvitaan 140 g. Perunajauhoja laitetaan noin 30 g, kaakaojauhetta noin 20 g. Loput laitetaan vehnäjauhoja.
 
Jos et omista vaakaa, laita sokeria 1,5 dl, vehnäjauhoja 1 dl, perunajauhoja 0,5 dl ja kaakaojauhetta 0,5 dl. Varmemmin onnistut kuitenkin vaa'an avulla.
 
Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe, perunajauho ja kaakaojauhe keskenään. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi ja paksuksi vaahdoksi. Sihtaa kuivat aineet siivilän läpi ja sekoita ne varovasti lastalla nostellen vaahtoon. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta. Paista 175 asteisen uunin alatasolla noin 30-35 minuuttia, kunnes tikkuun ei jää taikinaa. Anna kakkupohjan jäähtyä 5 min ja kumoa se sitten varovasti. Peitä kakku vuoallaan ja anna jäähtyä kokonaan. Kakkupohja on helpompi leikata jääkaappikylmänä, joten voit hyvin tehdä sen jo edellisenä päivänä.
 
 
Täytä kakku. Vaahdota kylmä kinuskikastike paksuksi vaahdoksi. Vaahdota myös 1,5 dl kermaa puhtailla vatkaimilla ja sekoita vaahdot toisiinsa. Survo puolukat ja lisää sokeri survoksen joukkoon. Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Levitä puolet puolukkasurvoksesta ensimmäiselle pohjalle ja levitä sen päälle neljäsosa vaahdosta. Levitä seuraavalle pohjalle loppu survos ja jäljellä olevasta vaahdosta kolmasosa. Nosta viimeinen pohja päälle ja kuorruta kakku lopulla kinuskivaahdolla.
 
 
Koristele kakku juuri ennen tarjoilua puolukoilla ja suklaalehdillä.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)