maanantai 11. elokuuta 2014

Mustikka-valkosuklaapullat

Mustikka ja valkosuklaa ovat minulle kuin taivas ja pilvet. Ne kuuluvat yhteen, maistuvat täydellisiltä yhdessä.
 
Mietiskelin viime viikolla, mitä oikein voisin leipoa. Ajattelin ensin jotain ihanan prameaa reseptiä. Kuitenkin aloin tämän hetken sesonkimarjaa, mustikkaa. Ja mustikkaan taas sopii niin hyvin valkosuklaa... Kuin taikaiskusta mieleeni tuli pullat – nuo ihanat pehmoiset, perinteiset herkut. Jos yhdistää hyvää, hyvää ja hyvää, eihän siitä voi tulla muuta kuin ihanaa – miltei täydellistä. Arvaukseni päätyi oikeaan. Nämä pullat ovat jotain niin taivaallista. Perinteiset korvapuustitkin kalpenevat näiden pullien edessä. En tiedä mitään ihanampaa kuin tuore, pehmoinen pulla – siis mustikka-valkosuklaapulla.
 
Pullataikina on perinteinen, jota itse käytän aina pulliin. Täyte on ihan itse mietiskelty, ei kopioitu resepti.


 
 
Mustikka-valkosuklaapullat
  • riittävyys: 20 pullaa
  • valmistusaika: aktiivinen noin 1 h + passiivinen noin 1 h 20 min
  • säilyvyys: pullat ovat parasta juuri leivottuina / voi pakastaa jopa kuukausiksi

pullataikinaan:2,5 dl maitoa
25 g hiivaa tai 1 pss kuivahiivaa
0,5 tl suolaa
0,75 dl sokeria
puolikas, haarukalla vatkattu muna (säästä loput voiteluun!)
1 tl kardemummaa (voi jättää pois)
7-8 dl vehnäjauhoja
75 g voita tai margariinia huoneenlämpöisenä

mustikka-valkosuklaatäyte:5 dl tuoreita tai pakastettuja mustikoita
2 rkl perunajauhoja
50 g valkosuklaata

voiteluun:puolikas muna

koristeluun:pari palaa valkosuklaata


Leivo pullataikina. Lämmitä maito joko kädenlämpöiseksi (tuorehiivalle) tai 42-asteiseksi (kuivahiivalle). Jos käytät tuorehiivaa, liuota hiiva maidon joukkoon. Lisää suola, sokeri, kardemumma sekä muna, sekoita kunnolla. Jos käytät kuivahiivaa, lisää maidon joukkoon ensin suola, sokeri, kardemumma ja muna, sitten vasta kuivahiiva sekoitettuna 1 dl jauhoja. Alusta loput jauhot pikkuhiljaa taikinaan, vaivaa kunnolla. Lisää loppuvaiheessa huoneenlämpöinen rasva. Vaivaa joukkoon vielä tarvittaessa jauhoja. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä, lämpimässä paikassa* vähintään puoli tuntia.
 
*Lämmin paikka  voi olla ison kulhon, joka on täytetty kuumalla vedellä, päällä. Paikan pitää olla vedoton, ja myös takan/leivinuunin vierus on hyvä. Voit kohottaa taikinaa myös kuumalla vedellä täytetyssä tiskialtaassa.
 
Leivo puolet kohonneesta taikinasta tangoksi jauhotetun leivonta-alustan päällä. Leikkaa tanko 10 palaan. Vuoraa kaksi peltiä leivinpapereilla. Leivo palat pulliksi ja asettele ne toisen pellin päälle. Peitä liinalla. Laita tässä vaiheessa uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Leivo myös toinen puolikas tangoksi, leikkaa 10 palaan. Pyöritte paloista pullia ja nostele pellille, peitä liinalla.
 
Tee pullien kohotessa täyte. Sekoita mustikkoihin perunajauho. Rouhi valkosuklaa ja sekoita sekin joukkoon. Ota ensimmäinen pelti ”käsittelyyn”. Kasta lasin pohja jauhossa ja paina sillä kolot pulliin. Jaa puolet täytteestä pullille. Voitele pullien reunat munalla. Paista pullia 225 asteessa noin 10 minuuttia. Täytä ensimmäisten paistuessa toisen pellin pullat ja paista ne sitten.
 
 
Anna pullien jäähtyä liinan alla. Koristele pullat rouhitulla valkosuklaalla ja nautiskele.
 
 
 

5 kommenttia:

  1. Näyttää ihan älyttömän herkullisilta! Apua, pullahimo iskee.. :D

    VastaaPoista
  2. voisitko tehdä jonkun leivonnaisen kirsikasta ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, voisin tehdäkin. :) Kiitos pyynnöstä!

      Poista
    2. Linkki: Kirsikkakuppikakut

      Toivottavasti resepti miellyttää! :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)