lauantai 23. elokuuta 2014

Mustikka-valkosuklaakuppikakut

 
Nämä kuppikakut kätkevät sisäänsä ihastuttavan mustikkahilloyllätyksen. Raikas hillo tasapainottaa mukavasti makean kuorrutteen valkosuklaisuutta. Mustikoita riittää vielä metsissä ja toreilla, joten ryhtykäähän leipomaan! Myös pakastemustikat käyvät.
 
 
 
 
 
Mustikka-valkosuklaakuppikakut
  • riittävyys: 12 kuppikakkua
  • valmistusaika: aktiivinen noin 1 h, passiivinen 2 h
  • säilyvyys: ainakin kolme päivää jääkaapissa
  • vuoat: 12 silikonista tai paperista muffinivuokaa


pohjat:
120 g = 1,8 dl vehnäjauhoja
140 g = 1,6 dl sokeria
1,5 tl leivinjauhetta
40 g voita tai margariinia
1,2 dl maitoa
0,25 tl vanilja-aromia tai 1 tl vaniljasokeria
1 kananmuna
mustikkahillotäyte:30 g voita tai margariinia
30 g = noin 0,25 dl sokeria
70 g = noin 1 dl tuoreita tai pakastemustikoita – survo
1 keltuainen

kuorrute:200 g = 3 dl tomusokeria
1-3 rkl maitoa
50 g valkosuklaata

koristeluun:
tuoreita mustikoita
 
 
Leivo pohjat.  Kuumenna uuni 170-asteiseksi. Mittaa jauhot, sokeri, leivinjauhe ja voi monitoimikoneeseen tai käytä sähkövatkainta. Vatkaa hiljaisella teholla kunnes seos on murumaista ja ainekset ovat yhdistyneet. Kaada joukkoon vähitellen puolet maidosta ja vatkaa sen verran, että ainekset ovat juuri ja juuri sekoittuneet. Sekoita vanilja-aromi tai -sokeri, muna ja loppu maito keskenään. Kaada seos taikinan joukkoon ja vatkaa hetki. Ota sekoittumattomat ainekset kaapimella kulhon reunoilta mukaan taikinaan. Jatka sekoittamista vielä pari minuuttia, jotta taikinasta tulee sileää. Älä vatkaa liikaa. Lusikoi taikina paperi- tai silikonivuokiin. Paista 20-25 minuuttia. Valmiiden kakkujen pinta on kimmoisa eikä tikkuun jää taikinaa. Anna niiden jäähtyä ennen täyttämistä.

Tee hillo kakkujen paistuessa. Mittaa voi, sokeri ja mustikkasurvos kuumennuksen kestävään astiaan, jonka alla, kattilassa, on kiehuvaa vettä. Sekoita aineksia vesihauteessa kunnes voi ja sokeri ovat sulaneet, noin pari minuuttia. Lisää keltuainen koko ajan sekoittaen. Kuumenna hilloa noin 10-15 minuuttia koko ajan sekoitellen, kunnes se alkaa paksuuntua. Laita hillo jääkaappiin jäähtymään, se paksuuntuu siellä lisää.
 
Täytä kuppikakut. Koverra jäähtyneisiin kakkusiin kolo puukolla. Voit myös käyttää ns. kuppikakkukoverrinta (kuvassa).
 
 
Lusikoi hilloa koloihin ja laita kaiverretut palat takaisin hillon päälle. Laita kuppikakut jääkaappiin kuorrutteen teon ajaksi.

Kuorruta kuppikakut. Sulata valkosuklaa. Sekoita tomusokeriin maitoa pikkuhiljaa, kunnes se on paksua mutta hivenen levittyvää. Lisää valkosuklaasula. Jos kuorrute on liian löysää pursotettavaksi, laita se pieneksi hetkeksi jääkaappiin. Kuorruta kuppikakut pursottamalla. Jos et omista pursotinpussia, voit sutaista kuorrutteen (paletti)veitsellä. Koristele tuoreilla mustikoilla. Anna kuppikakkujen jähmettyä vielä hetki jääkaapissa ennen tarjoamista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)