lauantai 9. elokuuta 2014

Lakkahillolla täytetyt kinuskikuppikakut

Lakka ja kinuski ovat täydellinen ja melko perinteinen makupari - se on tullut huomattua jo monessa leivonnaisessa. Tällä kertaa päätin yhdistää tämän hurmaavan parin kuppikakuissa. Itse poimituista lakoista syntyi ihanan makeahko hillo. Kinuskinen kuorrute kruunasi lopputuloksen. Kuppikakut olivat aivan uskomattoman hyviä, ja ne loppuivat heti turhankin nopeasti. Kokeilkaa ihmeessä, jos pakastimestanne tai suolta löytyy lakkoja! Näissä voi käyttää myös valmista, kaupan lakkahilloa, mutta tulos ei luonnollisestikaan ole aivan yhtä makuhermoja hivelevä.


 

Lakka-kinuskikuppikakut
  • riittävyys: 12 kuppikakkua
  • valmistusaika: aktiivinen noin 1 h, passiivinen 2 h
  • säilyvyys: ainakin kolme päivää jääkaapissa
  • vuoat: 12 silikonista tai paperista muffinivuokaa
  • vinkki: älä sekoita kuorrutetta aivan tasaisen väriseksi, vaan kääntele kinuskikastike varovasti joukkoon - näin kuorrutteesta tulee kauniin kaksivärinen

pohjat:
120 g = 1,8 dl vehnäjauhoja
140 g = 1,6 dl sokeria
1,5 tl leivinjauhetta
40 g voita tai margariinia
1,2 dl maitoa
0,25 tl vanilja-aromia tai 1 tl vaniljasokeria
1 kananmuna
lakkahillotäyte:30 g voita tai margariinia
30 g = noin 0,25 dl sokeria
 noin 1 dl lakkoja – survo
1 keltuainen

kinuskikastikkeeseen:
1 dl kuohukermaa
1 dl fariinisokeria

kuorrute:
50 g voita tai margariinia
250 g = 4 dl tomusokeria
2 rkl maitoa
kinuskikastiketta

koristeluun:
kinuskikastiketta
 
 
Leivo pohjat.  Kuumenna uuni 170-asteiseksi. Mittaa jauhot, sokeri, leivinjauhe ja voi monitoimikoneeseen tai käytä sähkövatkainta. Vatkaa hiljaisella teholla kunnes seos on murumaista ja ainekset ovat yhdistyneet. Kaada joukkoon vähitellen puolet maidosta ja vatkaa sen verran, että ainekset ovat juuri ja juuri sekoittuneet. Sekoita vanilja-aromi tai -sokeri, muna ja loppu maito keskenään. Kaada seos taikinan joukkoon ja vatkaa hetki. Ota sekoittumattomat ainekset kaapimella kulhon reunoilta mukaan taikinaan. Jatka sekoittamista vielä pari minuuttia, jotta taikinasta tulee sileää. Älä vatkaa liikaa. Lusikoi taikina paperi- tai silikonivuokiin. Paista 20-25 minuuttia. Valmiiden kakkujen pinta on kimmoisa eikä tikkuun jää taikinaa. Anna niiden jäähtyä ennen täyttämistä.

Tee hillo kakkujen paistuessa. Mittaa voi, sokeri ja lakkasurvos kuumennuksen kestävään astiaan, jonka alla kattilassa on kiehuvaa vettä. Sekoita aineksia vesihauteessa kunnes voi ja sokeri ovat sulaneet, noin pari minuuttia. Lisää keltuainen koko ajan sekoittaen. Kuumenna hilloa noin 10-15 minuuttia koko ajan sekoitellen, kunnes se alkaa paksuuntua. Laita hillo jääkaappiin jäähtymään, se paksuuntuu siellä lisää.

Valmista kinuskikastike. Sekoita kattilassa kuohukerma ja fariinisokeri. Kuumenna seosta täysteholla kunnes se kiehuu, pienennä sitten noin puolelle teholle. Keitä kastiketta välillä sekoitellen korkeintaan 5 min. Laita kinuskikastike jääkaappiin jähmettymään.

Täytä kuppikakut. Koverra jäähtyneisiin kakkusiin kolo puukolla. Voit myös käyttää ns. kuppikakkukoverrinta (kuvassa vasemmalla). Lusikoi hilloa koloihin ja laita kaiverretut palat takaisin hillon päälle. Laita kuppikakut jääkaappiin kuorrutteen teon ajaksi.
 

 
Kuorruta kuppikakut. Sekoita tomusokeria ja voita voimakkaasti lusikalla, kunnes seos on murumaista. Lisää joukkoon maito, sekoita tasaiseksi. Lisää viimeisenä jähmettynyt ja jäähtynyt kinuskikastike. Säästä pari ruokalusikallista kinuskikastikkeesta koristeluun. Jos kuorrute on liian löysää pursotettavaksi, lisää hivenen tomusokeria. Kuorruta kuppikakut pursottamalla. Jos et omista pursotinpussia, voit sutaista kuorrutteen (paletti)veitsellä. Koristele lopulla kinuskikastikkeella. Anna kuppikakkujen jähmettyä vielä hetki jääkaapissa ennen tarjoamista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)