tiistai 29. heinäkuuta 2014

Johdanto reseptisarjaan '10 päivää - 10 tapasta'

Aion nyt aloittaa kymmenen päivää kestävän reseptisarjan tapaksista. Kuten nimikin kertoo, tahti on yksi resepti per päivä. Tässä alkupostauksessa kerron yleisesti tapaksista ja hieman infoa tulevasta reseptisarjasta.
 
 
 
 
 
Tapas on espanjalaista pientä syötävää. Tapakset ovat yleensä suupaloja, jotka tarjotaan juomien seurana. Tapakset ovat suosittuja alkupaloja, mutta nykyään Espanjassa niillä voi korvata lounaan tai illallisen.
Tapaksien synnystä on monta kertomusta. Sanotaan, että tapakset yleistyivät juomien vierelle, koska ne hidastivat humaltumista. Espanjan kapakoissa ja ravintoloissa tapas asetettiin juomalasin päälle, josta se saikin nimensä. ”Tapa” (monikossa tapas) tarkoittaa kantta.  Kerrotaan myös, että sherrylasin päälle laitettiin pieni syötävä, jotta sherry ei ehtisi menettää aromiaan ja kärpäset eivät lentäisi juomaan lasin omistajan keskustellessa.
 
 
Sain idean tähän reseptisarjaan järjestämistäni 40-vuotisjuhlista. Siellä tarjoilin tapaksia - 12 sorttia - ja teema oli muutenkin espanjalaistyylinen. Jälkiruokana nautiskelimme jäädytettyä sitruunajuustokakkua ja hedelmäsalaattia valkosuklaa-rahkavaahdon kera. (Sitruunajuustokakun resepti on tulossa myöhemmin...) Tapakset olivat hyvin suosittuja ja sopivia napsittavia kuumalla helteellä. Sain niistä paljon kiitoksia.
 
Tapakset eivät ole oikeasti lainkaan vaikeita tehdä. Aikaa ja vaivannäköä ne vaativat, mutta vaikeustaso ei ole kummoinen. Tapaksia kannattaa yleisesti ottaen varata noin 2/henkilö. Riittävyydestä kerron aina tarkasti reseptin yhteydessä. Tapakset ovat yleensä parhaillaan samana päivänä, mutta on myös muutamia hyvin säilyviä tapaksia. Tästäkin asiasta kerron reseptikohtaisesti.
 
Kysykää ihmeessä jos jokin mietityttää tapaksissa! En ole ammattilainen, mutta vastaan niin hyvin kuin suinkin osaan.
 
 
Antoisia hetkiä tapasten äärellä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)