maanantai 30. kesäkuuta 2014

Sunnutai-illan teeleivät

Eilen illalla jääkaappi ammotti tyhjyyttään. Tuoreesta leivästä ei kannattanut haaveilla, pöydällä oli vain kuivaa ruisleipää. Myös hedelmäkori näytti kovin karulta. Kun jääkaapista ei löytynyt edes juustoa, ärsytys kasvoi suureksi. Kuivaa ruisleipää pelkällä kasvirasvalevitteellä - nou thänks! Siinä kurjassa tilanteessa päähän pälkähti ajatus teeleivistä. Ne menisivät ihan pelkiltään, halutessaan sipaisulla levitettä. Kaikeksi onneksi jääkaapin perukoilta löytyi sentään maustamatonta jogurttia, vaikkakin jogurtin päiväys oli mennyt viikko sitten.
 
Niin syntyivät nämä hyvin pelkistetyt teeleivät, joita parempaa ei ole. Ohje on kymmeniä vuosia vanha, äitini perinneresepti. Lämmin teeleipä ja sipaisu levitettä - nam. Seuraavana aamunakin leivät ovat vielä pehmeitä ja meheviä.

 

 
 
 
 
Teeleivät
  • riittävyys: 12 leipäpalaa
  • valmistusaika: aktiivinen 15 min + passiivinen 15 min
  • säilyvyys: parasta uunituoreena, syötävää seuraavanakin päivänä
  • vuoka: noin 35 x 25 cm suorakulmainen vuoka tai pelti leivinpaperilla vuorattuna
  • vinkki: kaksinkertaista taikina ja tee pellillinen leipää
 
 
2 dl vehnäjauhoja
2 dl kaurahiutaleita
3 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
50 g voita tai margariinia
2 dl maustamatonta jogurtti
 
 
Sekoita kuivat aineet keskenään. Pehmitä voita mikrossa. Se saa olla hieman sulanutta, muttei kokonaan. Lisää kuivien aineiden joukkoon voi ja jogurtti, sekoita tasaiseksi. Levitä taikina veitsellä vuokaan tai pellille leivinpaperille noin 35 x 25 cm kokoiseksi, noin sentin paksuiseksi. Vedä levy taikinapyörällä 12 osaan. Paista 225 asteessa uunin keskitasolla noin 12-15 minuuttia, kunnes leipä on saanut väriä. Anna jäähtyä hetki ja nautiskele.

3 kommenttia:

  1. lolno tosi pahaa se "nautiskele" on se vaikein osa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ei osannu edes kirjottaa "sunnuntai" vaa kirjotti "sunnutai-illan teeleivät"

      Poista
  2. Tää oli kevyesti yks parhaita teeleipäpohjia mitä olen käyttänyt! Voitelin vielä teeleivät ennen paistamista kevyesti ylijääneellä voilla.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :)