lauantai 28. kesäkuuta 2014

Se erilainen raparperipiirakka

Raparperireseptejä on miljoonia, ja itse usein etsiskelen vähän erikoisempia ohjeita. Törmäsin Suklaapossun blogissa mielenkiintoiseen raparperikeikauskakkuun. Ohje kuulosti helpolta, joten tuumasta toimeen. Heti tuli kuitenkin pienoinen ongelma eteen - raparperia oli puolet liian vähän. Muistin kuitenkin hämärästi lukeneeni joskus mustikka-raparperipiirakasta, ja ongelma ratkesi. Nyt jälkiviisaana voin kuitenkin sanoa, että käytä tuoreita mustikoita. Omat pakaste-mustikkani värjäsivät piirakka turhan siniseksi. Makuyhdistelmä oli kuitenkin mahtava, ja pikkusiskoni arvosteli piirakan erinomaiseksi.
 
Piirakka on turhankin kätevä, sillä se maistuu niin lämpimänä kuin jääkaappikylmänäkin. Raparperin takia on suorastaan pakko nauttia tämän herkun kanssa vaniljajäätelöä, -kastiketta tai kermavaahtoa. No, se ei liene ongelma - ainakaan minulle.
 
 
 

 
 
 
Mustikka-raparperikeikauspiirakka
  • riittävyys: noin 10 palaa
  • valmistusaika: aktiivinen 30 min + passiivinen 45 min
  • säilyvyys: jääkaapissa kuvun alla ainakin 3 päivää
  • vuoka: halkaisijaltaan 20-22 cm kakkuvuoka, ei irtopohja - laita pohjalle leivinpaperi
 
 
Vuoan pohjalle:
40 g voita tai margariinia
1,5 dl fariinisokeria
200 g = noin 5 dl raparperinpaloja
200 g = 3 dl mustikoita
2 rkl perunajauhoja
 
 
Taikina:
1 dl sokeria
0,5 dl fariinisokeria
100 g voita tai margariinia
2 dl maustamatonta jogurttia tai piimää.
3 dl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
1 rkl sitruunan mehua
 

Sulata 40 g voita ja sekoita joukkoon 1,5 dl fariinisokeria. Levitä voi-sokeri-seos vuoan pohjalle tasaiseksi kerrokseksi. Sekoita mustikoihin perunajauhot. Lado voikerroksen päälle pilkotut raparperin palat ja rapaperien päälle mustikat.
Tee sitten taikina. Sulata voi. Sekoita sokeri sen joukkoon. Lisää jogurtti tai piimä. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää seokseen yhdessä sitruunamehun kanssa. Sekoita vain sen verran, että aineet juuri ja juuri sekoittuvat. Kaada taikina raparperien ja mustikoiden päälle. Paista 175 asteessa n. 45-50 minuuttia, kunnes kakku on kullanruskea ja keskelle piirakkaa tökättyyn tikkuun ei tartu taikinaa. Anna piirakan jäähtyä noin 10 minuuttia ja kumoa se sitten varovasti. Poista leivinpaperi piirakan päältä. Nautiskele vaniljajäätelön tai kermavaahdon kera lämpimänä tai jääkaappikylmänä.

2 kommenttia:

  1. Awww raparperipiirakkaa! Siis se on kyllä varmasti kesän ykkösherkku! Itsekkin tein just vähän aikaa sitten raparperimarenkipiirakkaa nam!

    http://ellysinbakemyday.blogspot.fi/

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :)