tiistai 24. kesäkuuta 2014

Sacherkakku

Usein kiistellään siitä, millainen on aito sacherkakku. Alkuperäinen resepti on kassakaapin kätköissä turvassa. Kakun kehittäjä Sacher loihti reseptin 1800-luvulla. Yhteistä eri resepteille on suklaa ja aprikoosihillo.
 
Pohja on aina suklainen. Siltikin on olemassa useita reseptejä - joissain vatkataan munia ja sokeria, toisissa erotellaan munista keltuaiset ja valkuaiset.
 
Täyte on tavallisesti aprikoosihilloa, mutta myös omenahilloa käytetään. On monta mielipidettä siitä, kuuluuko sacherkakun täyte olla kahdessa välissä, yhdessä vai vain suklaakuorrutteen alla - vaiko sekä välissä että kuorrutteen alla. Myös kostutuksesta ollaan montaa mieltä. Jotkut sanovat, että oikeaa sacherkakun pohjaa ei kuulu kostuttaa. Useimmiten käytetään vettä, sokeria ja rommia. Kaikesta huolimatta myös sokerivesi, omena- ja appelsiinimehu sopivat tähän tarkoitukseen.
 
"Aito" kuorrute on lähteiden mukaan suklaasta, vedestä ja sokerista tehty. Kuulostaa kummalliselta, mutta ilmeisesti toimii. Tämän lisäksi käytetään suklaaganachea tai suklaa-voikuorrutusta.
 
Koristelustakin kiistellään. Kuuluuko koristele S-kirjaimella, Sacher-kirjoituksella, vai eikö kakkua saa koristella?
 
On makuasia, millaisena itse pitää sitä aitoa, oikeaa sacherkakkua. Joillekin se on omenaversio, toisille taas rommilla kostutettu. Ohjeita on monia, ja pitää vain päättää, mitä haluaa käyttää. Nyt annan teille reseptin, joka on minun versioni tästä keskustelua herättävästä kakusta.
 
 
 
 
 
 
 
Sacherkakku Neiti Leipurin tapaan
  • riittävyys: 12-15 palaa
  • valmistusaika: aktiivinen 1 h 15 min ja passiivinen väh. 3 h
  • säilyvyys: ainakin 4-5 päivää jääkaapissa kuvulla suojattuna
  • vuoka: 22-24 cm halkaisijaltaan oleva pyöreä kakkuvuoka - voitele ja korppujauhota
 
pohja:
150 g voita tai margariinia
150 g tummaa suklaata
5 valkuaista
30 g = 0,5 dl tomusokeria
5 keltuaista
90 g = 1,5 dl tomusokeria
90 g = 1,5 dl vehnäjauhoja
70 g = 1 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
 
kostutus:
1 dl omenamehua
 
täyte:
300 g = noin 3 dl aprikoosihilloa
 
kuorrute:
100 g voita tai margariinia
150 g tummaa suklaata
 
 
Leivo pohja. Sulata voi ja rouhittu suklaa mikrossa tai vesihauteessa. Jätä odottamaan. Sekoita jauho, perunajauho, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään.
 
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi, lisää tomusokeri (0,5 dl). Jatka vatkaamista, kunnes vaahto pysyy kallistetun kulhon pohjalla.
 
Vaahdota keltuaiset ja tomusokeri (1,5 dl) vaahdoksi. Kun vatkaat tässä järjestyksessä, vatkaimia ei tarvitse pestä välissä.
 
Sekoita keltuaisvaahtoon suklaaseos sekä kuivat aineet siivilöiden. Kääntele lopuksi valkuaisvaahto varovasti joukkoon. Sekoita vain sen verran, että taikina on tasaista.
 
Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta. Paista 175 asteessa, uunin alatasolla noin 45-55 minuuttia. Valmis pohja irtoaa vuoan reunoista ja on kimmoisa. Kypsän kakun sisään työnnettyyn tikkuun ei jää taikinaa. Anna jäähtyä viitisen minuuttia ja kumoa. Jätä vuoka päälle ja anna kakun jäähtyä noin tunti.
 
 
Täytä kakku. Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Kostuta jokainen osa mehulla. Ota hillosta puoli desiä talteen. Levitä loppu hillo kahdelle pohjalle ja kokoa kakku. Laita jääkaappiin ja nosta esim. leikkuulauta päälle painoksi.
 
 
Kuorruta ja koristele. Rouhi suklaa ja sulata suklaarouhe voin kera mikrossa tai vesihauteessa. Jätä jäähtymään huoneenlämpöön. Sekoittele seosta silloin tällöin, kunnes se on jäähtynyt ja hieman paksuuntunut.
 
Nosta kakku ritilälle, jos vain sellaisen omistat. Laita alle lautanen, jonne ylimääräinen kuorrute voi valua. Tasoita kakun pinta ja reunat lopulla hillolla, jota on noin puoli desiä. Kaada kuorrutetta pikkuhiljaa kakun päälle, auta lastalla. Tasoittele kuorrutetta ja levitä sitä myös reunoille. Laita jääkaappiin kuvun alle noin tunniksi. Jätä yli valunut kuorrute odottamaan.
 
Sulata ylijäämäkuorrute hieman, jotta se on notkeaa. Hahmottele kakun pintaa cocktail- tai varrastikulla Sacher. Pursota loppu kuorrute kirjaimiksi. Anna kakun jähmettyä jääkaapissa vähintään tunti, mielellään yön yli ennen tarjoilua. Ota kakku vajaaksi puoleksi tunniksi huoneenlämpöön ennen tarjoilua, jotta kuorrute on helpompi leikata.
 
 

6 kommenttia:

  1. oijoi näyttääpäs hyvältä!! tulee ihan vesi kielelle :)

    VastaaPoista
  2. tuo koristeluteksti sopii kauniisti :)

    VastaaPoista
  3. Sacher-kakku onkin mulla vielä ihan tyystin testaamati. Josko vaikka tästä Sun ohjeesta koittaisin tehdä gluteenivapaan version :) Hyvännäkönen kakku. Nams!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. :) Jos kokeilet gluteenitonta, tule ihmeessä kertomaan miten onnistui!

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)