torstai 5. kesäkuuta 2014

Retiisien (epäonnistunut) kasvatus

Osta retiisin siemeniä kaupasta huhtikuun vaihtuessa toukokuuhun. Nypi rikkaruohot kasvimaalta tai penkistä, jonne aiot retiisit istuttaa. Kylvä siemenet tarkasti pussin ohjeita noudattaen ja kastele ne. Nauti työsi tuloksista ja toivo parasta.

Joka kerta pihassa liikkuessasi tiesi vie retiisien kautta. Odota hartaasti, milloin ensimmäinen retiisi jaksaa nousta mullan alta. Parin viikon kuluttua siementen istutuksesta retiisit ovat jo vauhdilla kasvamassa. Kasvaneet lehdet näyttävät kauniilta pilkistäessään mullan seasta.
 
Mene kastelemaan retiisejä erittäin kuivana päivänä. Huomaa kirvojen täyttämät retiisin rei'itetyt lehdet. Parkaise kauhusta ja hae puutarhaletku. Kirvat joutuvat pakenemaan kylmän veden huuhtoessa lehtiä. Avaa virkistävä jääteetölkki ja ota siitä kulaus. Näin aivosi jaksavat miettiä uusia keinoja.
 
Päädy lopulta chiliin. Ripottele chilijauhetta retiisin lehdille, jotka ovat jo melkoisen syötyjä. Toivo parasta, rukoile ateistisuudestasi huolimatta ja mieti retiisejä tauotta.
 
Seuraava aamuna kesäsade on huuhtonut chilin pois ja kirvat ovat taas lempipaikoillaan. Suustasi kuuluu toinen ulvahdus, kovemmalla volyymilla kuin eilen. Mieti pääsi puhki keinoa, joka oikeasti tepsisi. Tajua unohtaneesi harson retiisien päältä. Se olisi saattanut auttaa. Sadattele itsellesi, kuinka tyhmä olitkaan unohtaessasi harson. Kokeile onneasi ja laita se viime tipassa, tai oikeastaan liian myöhään, retiisien ylle.
 
Viikot kuluvat. Kun retiisien pitäisi olla parhaimmillaan, uskalla kurkata harson alle. Näky on kauhistus. Katsele retiisejä, joista on jäljellä vain varret ilman lehtiä, kirvojen nauraessa yltäkylläisinä. Toki samettikukkaa olisi voinut yrittää, mutta naapuri on kertonut sen olevan miltei hyödytön.
 
Viskaa syödyt retiisit itku kurkussa metsään ja kiroa mielessäsi. Yritä uudelleen ensi vuonna, harson kanssa, ja epäonnistu taas. Yrittänyttä ei laiteta.
 
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)