sunnuntai 11. toukokuuta 2014

Sitruunainen mansikka-mascarponekakku

Äitini toivoi Maku-lehden luettuaan äitienpäiväksi mansikka-mascarponekakkua. Resepti oli uskomattoman houkuttelevan kuuloinen, ja sen vilkaistuani tein päätöksen: tekisin kerrankin jotain oikeasti ohjeen mukaan.
 
No, kuten varmaan tiedättekin, päätöksiä on välillä vaikea noudattaa. Lopulta kävi niin, ettei kakun mikään osa ollut suoraan lehden reseptistä. Toki makumaailma oli sama, mutta tuunailijaluonnetta kun minulta löytyy... Kiitokset kuuluvat Tarun Taikakakut -blogille, jolta nappasin pohjan reseptin. Täytteet ovat itse varioimiani.
 
Jos nyt itse kakkuakin pitää hieman kuvailla, voin kertoa sen saaneen paljon kehuja. Pohja oli hyvänmakuinen, ja kesti hyvin hieman kosteamman täytteen. Jos sinulla on ongelmia täytekakkupohjien kanssa, suosittelen kokeilemaan pohjan tekoa alemmalla reseptillä. Myönnän, että omat täytekakkupohjani lätsähtävät usein uunista oton jälkeen. Voin kuitenkin taata, että tämä pohja ei lätsähdä. Tein tänä viikonloppuna kaksi kakkua, ja molempiin tein pohjan samalla ohjeella. Pohjista tuli muhkeita ja kuohkeita - eikä lainkaan lätsähtäneitä. Nyt taisin kuitenkin sivuta pääaiheesta... Täytteenä oli sitruunamarinoituja mansikoita ja mascarponevaahtoa. Maut sopivat erinomaisesti toisiinsa. Koristeluun käytin sokerimassahevosia ja sitruunankuoriraastetta. Äitini rakastaa mustia (!) hevosia...
 
 
 
 
 
Mansikka-mascarponekakku
  • riittävyys: noin 12 palaa
  • valmistusaika: aktiivinen noin 1,5 h + passiivinen noin 2 h
  • säilyvyys: 2-3 päivää jääkaapissa (pelkkä pohja säilyy kauemmin kuin täytetty)
  • vuoka: halkaisijaltaan noin 24 cm pyöreä kakkuvuoka voideltuna ja korppujauhotettuna
 
pohja:
4 kananmunaa
sokeria
vehnäjauhoja
perunajauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
 
täytteen mansikat:
1 litra mansikoita (pakastetutkin käyvät - sulata ne ennen käyttöä)
1 sitruunan mehu
2 rkl sokeria
 
mascarponevaahto:
2,5 dl Flora vispiä
250 g mascarponea
2 rkl sokeria
 
koristeluun:
sitruunankuoriraastetta
 
 
Valmista ensin mansikat. Sekoita mansikoiden joukkoon sokeri ja sitruunamehu. Laita mansikat jääkaappiin 1-2 tunniksi marinoitumaan.
 
 
Leivo pohja. Laita kulho vaa'an päälle ja käynnistä vaaka. Sen pitäisi näyttää nollaa. Riko munat kulhoon ja ota paino ylös. Kerro paino luvulla 0,7 - näin saat sokerimäärän grammoina. Lisää sokeri munien kanssa vatkauskulhoon. Jauhoja laitetaan yhteensä sama määrä kuin sokeriakin - siis grammoina. Laita perunajauhoja noin yksi neljäsosa ja loput vehnäjauhoja.
 
Esim. Kulhoon rikottujen munien paino on 200 g. Sokeria tarvitaan 200 g x 0,7 = 140 g. Myös jauhoja tarvitaan 140 g. Perunajauhoja laitetaan noin yksi neljäsosa, tässä tapauksessa vaikkapa 30 g. Loput laitetaan vehnäjauhoja.
 
Sekoita jauhojen joukkoon leivinjauhe. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi ja paksuksi vaahdoksi. Sihtaa kuivat aineet siivilän läpi ja sekoita ne varovasti lastalla nostellen vaahtoon. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta. Paista 175 asteisen uunin alatasolla noin 30-35 minuuttia, kunnes tikkuun ei jää taikinaa. Anna kakkupohjan jäähtyä 5 min ja kumoa se sitten varovasti. Peitä kakku vuoallaan ja anna jäähtyä kokonaan.
 
 
Tee vaahto. Vaahdota Flora vispi ja sekoita siihen mascarpone ja sokeri.
 
 
Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Siivilöi mansikat ja ota mehu talteen. Kostuta sillä pohjat. Laita pohja tarjoiluastialle ja levitä noin yksi neljäsosa vaahdosta sille. Nostele puolet mansikoista vaahdon päälle. Nosta seuraava pohja ja levitä sille lopusta vaahdosta yksi kolmasosa. Laita loput mansikat vaahdon päälle tasaisesti. Nosta viimeinen pohja ja laita kakku sekä mascarponevaahto jääkaappiin tarjoiluun asti. Levitä loppu vaahto kakun pinnalle ennen tarjoilua ja koristele kakku.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)