tiistai 27. toukokuuta 2014

Sitruuna-suklaakuppikakut

Klassinen sitruunan ja suklaan yhdistelmä sopii miltei mihin tahansa leivonnaiseen - kuten kuppikakkuihin. Näissä kuppikakuissa pohja on mehevän suklainen, mutta samalla kuohkea. Kuorrute on raikkaan sitruunainen, makeankirpeä. Valmistus on helppoa, vaikkakin aikaa tarvitaan. Pursottamalla kuorrutteen saat näyttäviä kuppikakkuja, jotka sopivat erinomaisesti kahvipöytään. Silti kukaan ei kiellä leipomasta näitä vain omaksi ilokseen - tai siis herkukseen.

 
 

 
 
 
 
 

Sitruuna-suklaakuppikakut
  • riittävyys: 12 kuppikakkua
  • valmistusaika: aktiivinen noin 30 min + passiivinen noin 1 h
  • säilyvyys: noin 4 päivää jääkaapissa
  • vuoat: 12 silikonista tai paperista muffinivuokaa

pohjat:
100 g = 1,5 dl jauhoja
20 g = 0,5 dl kaakaojauhetta
140 g = 1,6 dl sokeria
1,5 tl leivinjauhetta
0,5 tl vaniljasokeria
40 g voita tai margariinia
1,2 dl maitoa
1 kananmuna
 
kuorrute:
250 g = 4 dl tomusokeria
40 g voita tai margariinia
2 rkl sitruunamehua
1-2 rkl vettä
 
koristeluun:
sitruunankuoriraastetta   
 
 
 
Leivo pohjat. Mittaa jauhot, sokeri, kaakaojauhe, leivinjauhe ja voi monitoimikoneeseen tai käytä sähkövatkainta. Vatkaa hiljaisella teholla kunnes seos on murumaista ja ainekset ovat yhdistyneet. 
 
Vatkaa toisessa kulhossa haarukalla muna ja maito sekaisin. Kaada puolet seoksesta monitoimikoneeseen, vatkaa edelleen ja käännä teho suuremmalle, jotta seokseen ei jää kokkareita. Säädä teho taas pienemmälle ja kaada loppu maitoseos hitaasti joukkoon. Ota sekoittumattomat ainekset kaapimella mukaan taikinaan. Vatkaa korkeintaan pari minuuttia, eli niin kauan että seos on sileää. 
 
Lusikoi taikina paperi- tai silikonivuokiin. Paista 20-25 minuuttia. Valmiiden kakkujen pinta on kimmoisa eikä tikkuun jää taikinaa. Anna kakkujen jäähtyä huoneenlämpöisiksi.
 
 
Tee kuorrute. Sekoita tomusokeriin voi. Sekoita voimakkaasti lusikalla tai lastalla, kunnes seos on murumaista. Sekoita sitruunamehu joukkoon. Lisää vettä pikkuhiljaa samalla sekoittaen, kunnes kuorrute on sopivan paksua. Ei liian valuvaa, mutta pursotettavaa. Sekoita valmista kuorrutetta vielä hetki: Lusikoi kuorrute pursotinpussiin ja kuorruta kakkuset. Voit myös jakaa kuorrutteen kakuille ja levittää sen veitsellä sipaisten. Koristele kuppikakut sitruunankuoriraasteella.


Anna kuppikakkujen kuorrutteen kovettua jääkaapissa hetki ennen tarjoilua. Säilytä jääkaapissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)