maanantai 5. toukokuuta 2014

Rukiiset sämpylät

Onko mitään parempaa kuin uunituoreet sämpylät? Ainakaan minun mielestäni parasta leipää ovat juuri sämpylät. Tällä kertaa sämpylät saivat rukiisen vivahteen kaapista löytyneiden ruisjauhojen ja -hiutaleiden ansiosta.



 
 
 
 
 
Ruissämpylät
  • riittävyys: 10-14 sämpylää
  • valmistusaika: aktiivinen 30 min + passiivinen noin 1,5 h
  • säilyvyys: muovipussissa pari päivää, pakastimessa pari kuukautta

2,5 dl maitoa
25 g tuorehiivaa
1 tl sokeria
0,5 tl suolaa
0,5 dl ruisjauhoja
0,5 dl ruishiutaleita
3-4 dl vehnäjauhoja
2 rkl öljyä


Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liota hiiva siihen. Lisää joukkoon sokeri, suola, ruisjauhot ja ruishiutaleet. Lisää myös 1 dl vehnäjauhoja ja "vatkaa" eli sekoita löysää taikinaa voimakkaasti muutama minuutti. Tällä tavalla sitkosta tulee hyvä. Alusta jauhot pikkuhiljaa taikinaan ja lisää loppuvaiheessa öljy. Lisää tarvittaessa vielä hieman jauhoja. Kohota taikinaa lämpimässä paikassa liinan alla 30-45 minuuttia, kunnes se on kohonnut kaksinkertaiseksi.

Leivo taikinasta tanko jauhotetulla pöydällä tai leivonta-alustalla. Jaa tanko 10-14 osaan. Pyörittele paloista sämpylöitä ja nosta ne pellille leivinpaperin päälle. Laita liina päälle ja anna kohota noin 30 minuuttia.


Paista kohonneita sämpylöitä 225 asteessa noin 10 minuuttia, kunnes pinta ja pohja ovat saaneet hieman väriä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)