lauantai 17. toukokuuta 2014

Puolukka-mansikkakakku

Tein pikkusiskoni nimipäivän kunniaksi täytekakun. Siskoni pitää perinteisistä täytekakuista, ja sellaisen hän myös saikin. Pakastimesta löytyi mansikkaa ja puolukkaa, jotka pääsivät kakun täytteeksi.
 
 
 
 
 
Puolukka-mansikkakakku
  • riittävyys: 12 palaa
  • valmistusaika: aktiivinen noin 1 h + passiivinen noin 1 h
  • säilyvyys: 2-3 päivää jääkaapissa täytettynä (pelkkä pohja säilyy kauemmin)
  • vuoka: noin 24 cm irtopohjavuoka (pingota leivinpaperi reunojen ja pohjan väliin ja voitele sekä korppujauhota reunat)
 
pohja:
4 kananmunaa
sokeria rikottujen kananmunien massa x 0,7
vehnäjauhoja
perunajauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
 
täyte ja kuorrute:
2 dl mansikkaa tuoreena tai pakastimesta
5 dl puolukkaa tuoreena tai pakastimesta
2,5 dl Flora vispiä
1+2 rkl sokeria
 
koristeluun:
noin 2 dl puolukoita
 
 
 
Leivo pohja. Laita kulho vaa'an päälle ja käynnistä vaaka. Sen pitäisi näyttää nollaa. Riko munat kulhoon ja ota paino ylös. Kerro paino luvulla 0,7 - näin saat sokerimäärän grammoina. Lisää sokeri munien kanssa vatkauskulhoon. Jauhoja laitetaan yhteensä sama määrä kuin sokeriakin - siis grammoina. Laita perunajauhoja noin yksi neljäsosa ja loput vehnäjauhoja.
 
Esim. Kulhoon rikottujen munien paino on 200 g. Sokeria tarvitaan 200 g x 0,7 = 140 g. Myös jauhoja tarvitaan 140 g. Perunajauhoja laitetaan noin yksi neljäsosa, tässä tapauksessa vaikkapa 30 g. Loput laitetaan vehnäjauhoja.
 
Sekoita jauhojen joukkoon leivinjauhe. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi ja paksuksi vaahdoksi. Sihtaa kuivat aineet siivilän läpi ja sekoita ne varovasti lastalla nostellen vaahtoon. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta. Paista 175 asteisen uunin alatasolla noin 30-35 minuuttia, kunnes tikkuun ei jää taikinaa. Anna kakkupohjan jäähtyä 5 min ja kumoa se sitten varovasti. Peitä kakku vuoallaan ja anna jäähtyä kokonaan.
 
Tee täyte. Soseuta marjat keskenään. Lisää survokseen 1 rkl sokeria. Vaahdota Flora vispi ja sekoita siihen 2 rkl sokeria.
 
Leikkaa pohja kolmeen osaan. Laita pohja tarjoiluastialle ja levitä sille puolet survoksesta. Levitä survoksen päälle noin yksi neljäsosa kermavaahdosta. Laita päälle toinen pohja ja levitä loppu survos sille. Levitä lopusta kermavaahdosta kolmasosa marjasurvoksen päälle ja nosta viimeinen pohja vaahdon päälle. Levitä loppu kermavaahto kakun päälle ja reunoille.
 
Koristele kakku ennen tarjoilua tekemällä kakun päälle puolukkasektoreita.

2 kommenttia:

  1. Näyttää hyvältä! En olekaan koskaan kokeillut yhdistää puolukkaa ja mansikoita, täytyy kokeilla joku päivä, kiitos ideasta! :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :)