sunnuntai 25. toukokuuta 2014

Britakakku raparperi-mansikkahillokkeella

Kesä saapuu kovalla vauhdilla. Siksi tahtoo nautiskella leivonnaisista, jotka ovat raikkaita sekä kesäisiä. Raparperi on varma merkki kesän tulosta. Myös marjat kuuluvat kesään, erityisesti mansikka. Kaikeksi onneksi nuo kaksi mahtavaa makua sopivat toisiinsa - ja niin syntyy raparperi-mansikkahilloke. Se on sopivan makea, sopivan kirpeä. Ei turhaa hienosäätöä, ei erikoisia aineksia, vaan valmistus luonnon antimista rakkaudella tehden.
 
Kirpeähkö hilloke vaatii tuekseen makeaa. Taas voi miettiä kesää. Mieleen tulee ensimmäisenä britakakku, tuo kesäkakkujen kuningas. Kakku valmistuu perinteisestä kakkutaikinasta ja marenkivaahdosta, jonka vuoksi se on makea. Muutama pieni kikka kehiin ja kakkupohja leipoutuu kuin itsestään.
 
Kokoamisessa tarvitsee hieman tarkkuutta, jotta pääsee nauttimaan työn tuloksista. Tämä viehkeä brita hemmottelee maullaan. Sitä ei voi maistaa vain yhtä palaa - tekee tiukkaa olla syömättä kolmatta.
 
 
 
 
 
 
 
 
Raparperi-mansikkabrita
  • riittävyys: 8-10 palaa
  • valmistusaika: aktiivinen 1 h + passiivinen noin 1 h
  • säilyvyys: parhaimmillaan juuri täytettynä, syöntikelpoisena jääkaapissa päivän tai pari
  • vuoka: leivinpaperilla vuorattu uunipelti
  • vinkki:  tee kakkupohja etukäteen ja säilytä liinalla peitettynä huoneenlämmössä, täytä vasta juuri ennen tarjoilua (voit valmistaa myös täytteet odottamaan jääkaappiin)
 
 
hilloke:
200-250 g = noin 5 dl raparperia pilkottuna
200 g mansikoita (pakastetut käyvät hyvin!)
2 rkl sokeria
 
 
pohjataikina:
125 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
2 keltuaista
1,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa
 
marenkivaahto:
2 valkuaista
1,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
 
1 dl mantelilastuja (ei välttämätön)
 
 
täyte hillokkeen lisäksi:
2,5 dl Flora vispiä
2 rkl sokeria
 
 
 
Tee ensin hilloke. Laita pilkotut raparperit mikron kestävään kulhoon ja ripottele päälle sokeri. Kuumenna täysteholla 1 min. Sekoita raparpereja. Kuumenna taas minuutti. Sekoita. Jos palat eivät ole vielä hajonneet ja pehmenneet, kuumenna vielä minuutti. Sekoita kuumaan hillokkeeseen kylmät/jäiset mansikat. Anna mansikoiden sulaa, jos ne ovat jäisiä. Survo tasaiseksi. Jos hilloke on kovin vetelää, laita se siivilään ja siivilöi osa nesteestä pois. Laita valmis hilloke jääkaappiin odottamaan.
 
 
Leivo kakku. Vaahdota voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää keltuaiset yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää vaahtoon jauhoseos ja maito lastalla sekoittaen. Kaada taikina pellille ja levitä se tasaisesti. Taikinakerroksen kuuluu olla ohut.
 
Vaahdota valkuaisia ja lisää sokerit vähitellen. Vatkaa vaahdosta kova, niin että se pysyy kallistetun kulhon pohjalla. Levitä vaahto varovasti taikinan päälle. Ripottele mantelilastut, jos tahdot käyttää niitä.
 
Paista uunin keskitasolla, 175 asteessa noin 20-25 minuuttia, kunnes marenki on rapea ja saanut väriä. Anna jäähtyä kokonaan.
 
 
Täytä kakku. Vaahdota kerma ja mausta se sokerilla. Halkaise kakkulevy kahtia pitkältä sivulta. Nosta toinen varovasti tarjoiluastialle esim. puulastoja apuna käyttäen. Levitä päälle hilloke ja kermavaahto. Nosta toinen levy päälle. Tarjoile mielellään tunnin sisällä.
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)