sunnuntai 18. toukokuuta 2014

Boston cream pie

Boston cream pie syntyi jo 1800-luvulla. Nimitys "piirakka" tulee siitä, että tuolloin ei ollut vielä varsinaisia kakkuvuokia, lähinnä vain piirakkavuokia. Vuonna 1856 Parker House Hotel kehitti tätä herkullista kakkua eteenpäin. Nykyään boston cream pie on erittäin suosittu varsinkin Amerikassa. Kakusta on kehitelty kuppikakkuja ja leivoksia. Olen jopa törmännyt boston cream whoopies -reseptiin.
 
Innostuin tästä kakusta selatessani suklaakirjaa. Etsin myös netistä tietoa ja selailin erilaisia reseptejä. Kaikissa perusperiaate oli sama. Boston cream pie koostuu kahdesta sienikakkupohjasta, jotka on joko valmistettu kahdessa vuoassa tai yhdessä vuoassa ja leikattu kahtia. Väliin kuuluu vaniljakiisselitäytettä. Kakun kruunaa ihana suklaakuorrute, joka koristellaan valkosuklaa- tai tomusokerikuorruteraidoin. Alla oleva resepti on minun versioni kakusta. Pohja on otettu suklaakirjasta, täyte on oma kehittelyni ja kuorrutteena toimii melko perinteinen suklaakuorrute.
 
Boston cream pien kuuluu näyttää rempseältä. Täyte saa näkyä ja pursuilla pohjien välistä ja kuorrutteen pitää valua kakkua pitkin. Koristelusta ei siis kannata kantaa huolta.
 
 
 
Boston cream pie
  • riittävyys: 12 palaa
  • valmistusaika: aktiivinen 1,5 h + passiivinen noin 1,5 h
  • säilyvyys: pari päivää jääkaapissa
  • vuoka: halkaisijaltaan noin 24 cm vuoka voideltuna ja korppujauhotettuna
  • vinkki: käytä huoneenlämpöisiä kananmunia
 
kakkupohja:
150 g = 2 dl vehnäjauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
1 tl vanilja-sokeria
ripaus (1 maustemitallinen) suolaa
200 g = 2 dl sokeria
4 (suurta) kananmunaa
0,9 dl maitoa
 
täyte:
6 dl maitoa
3 rkl perunajauhoja
2 kanamunaa
4 rkl sokeria
3 tl vaniljasokeria
0,8 dl kuohukermaa
 
suklaakuorrute:
120 g tummaa suklaata
1,2 dl kuohukermaa
2 palaa valkosuklaata
 
 
 
Leivo ensin pohja. Sekoita jauhot, leivinjauhe, vaniljasokeri ja suola ja jätä odottamaan. Laita kananmunat ja sokeri kuumuutta kestävään kulhoon ja vatkaa ne hyvin sekaisin (noin minuutin). Nosta kulho hiljalleen kiehuva vesikattilan päälle. Vesihöyryä ei saisi päästää vaahtoon, joten kulhon pitää peittää kattilan suu. Vatkaa seosta noin 6 minuuttia, kunnes sokeri on sulanut ja seos on lämmintä. Nosta kulho pöydälle ja vatkaa seos vaaleaksi ja kuohkeaksi vaahdoksi. Tähän menee noin 5 minuuttia. Valmiin vaahdon pinnalle tiputettu vaahtovana pysyy siinä hetken eikä häivy heti. Lämmitä maito kuumaksi mikrossa. Sekoita maito vaahtoon vatkaimen pienimällä teholla vatkaten. Siivilöi jauhot parissa erässä munavaahtoon ja sekoita ne siihen varovasti nostellen. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta. Paista kakkua 180 asteessa noin 35 minuuttia kunnes pinta on kimmoisa. Anna pohjan jäähtyä noin 5 minuuttia ja kumoa se sitten. Anna sen jäähtyä kokonaan.
 
 
Tee täyte pohjan ollessa uunissa. Sekoita kattilassa maito, munat, sokeri ja perunajauhot. Kuumenna seosta hieman yli puoliteholla jatkuvasti sekoittaen. Kiisseli on valmista noin 5 minuutin kuluttua, kun se on saennut ja pulpahtanut kerran. Laita kiisseli jääkaappiin kylmäkallejen tai jääpalakulhon päälle. Sekoittele seosta aina välillä. Vaahdota kerma, kun kiisseli on jäähtynyt. Sekoita vaahto kiisseliin ja lisää vaniljasokeri.
 

Kokoa kakku. Leikkaa kakkupohja kahteen osaan. Nosta pohja tarjoiluastialle ja levitä sen päälle täyte. Laita toinen pohja varovasti päälle ja nosta kakku jääkaappiin kuorrutteen teon ajaksi.
 
 
Valmista kuorrute. Sulata suklaa mikrossa. Kuumenna kuohukerma suklaan sulatuksen jälkeen mikrossa noin minuutin täysteholla. Sekoita suklaasulaa ja kuohukermaa kunnes seos on tasaista. Anna kuorrutteen jäähtyä noin 10 minuuttia pöydällä. Kaada sitten puolet kuorrutteesta kakun päälle. Nosta kakku jähmettymään jääkaappiin 5 minuutiksi ja jätä loppu kuorrute odottamaan pöydälle. Kun kakun päällä oleva kuorrute on hieman jähmettynyt, kaada loppu suklaakuorrute päälle. Sulata valkosuklaa ja lusikoi se pieneen pursotinpussiin tai suklaakynään. Pursota valkosuklaasta spiraali ja vedä cocktailtikulla viivoja reunoilta keskelle. Anna kuorrutetun kakun jähmettyä jääkaapissa vähintään puoli tuntia ennen tarjoilua.

 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)