tiistai 15. huhtikuuta 2014

Vatruskat

Etsiskelin viikonloppuna leivontakirjasta ideoita kasvispiirakkaan. Kirjaa selatessani löysin vatruskaohjeen, joka kuulosti ihanalta. Kasvispiirakka vaihtui lennossa vatruskoihin, mikä ei ollut lainkaan huono juttu.
 
Vatruskat ovat perinteisiä piirakoita, jotka täytetään riisillä. Niiden pehmeä kuoritaikina tehdään perunasta. Soveltelin hieman ohjetta, ja mielestäni lopputulos oli oikein onnistunut.
 

 
 
 
Vatruskat
  • riittävyys: 12 vatruskaa
  • valmistusaika: noin 1 h + paisto 15 min
  • säilyvyys: 2-3 päivää jääkaapissa
  • vinkki: Edellisen päivän vatruska maistuu kuin juuri paistetulta, jos käytät sitä 10-20 mikrossa.
 
taikina:
1 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
400 g perunamuusia
1 kananmuna
 
täyte:
1 dl puuroriisiä
4 dl vettä
ripaus suolaa
10 g voita tai margariinia
1 kananmuna
 
voitelu:
50 g voita tai margariinia
 
Aloita täytteestä: Kiehauta vesi ja lisää riisi sekä suola. Keitä riisi kypsäksi, noin 40 min. Keitä kananmunaa 10 minuuttia ja anna sen jäähtyä hieman. Kuori ja silppua kananmuna. Sekoita keskenään riisi, voi ja kananmuna.
 
Sekoita perunamuusiin jauhot sekä munat. Lisää tarvittaessa jauhoja. Leivo taikinasta tanko ja jaa se 12 osaan. Kauli jokaisesta osasta noin 15 cm halkaisijaltaan oleva ympyrä. Jaa täyte pohjille ja taita pohjat puolikuun muotoon. Sulje reunat tiiviisti painelemalla.
 
Paista vatruskoita uunin ylätasolla 250 asteessa noin 10-15 minuuttia, kunnes ne ovat saaneet hieman väriä. Sulata voi ja voitele vatruskat sillä. Anna jäähtyä hetki ja nauti sellaisenaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)