keskiviikko 30. huhtikuuta 2014

Vappumunkit

Tämän reseptin myötä toivotan kaikille OIKEIN HYVÄÄ VAPPUA!
 
 

 
 
 
 
 
 
Vappumunkit
  • riittävyys: 16-20 munkkirinkilää
  • valmistusaika: aktiivinen noin 1 h + passiivinen 1 h
  • säilyvyys: parhaimmillaan samana päivänä huoneenlämpöisinä, syöntikelpoisina jääkaapissa pari päivää
 
 
2,5 dl maitoa
25 g tuorehiivaa tai 1 pss kuivahiivaa
1 kananmuna huoneenlämpöisenä
0,75 dl sokeria
0,5 tl suolaa
7-8 dl vehnäjauhoja
50 g voisulaa huoneenlämpöisenä
 
paistamiseen:
öljyä
 
päälle:
sokeria
 
 
Jos käytät tuorehiivaa, lämmitä maito kädenlämpöiseksi (37 astetta). Liota hiiva maitoon ja lisää sokeri, suola ja muna.
 
Jos käytät kuivahiivaa, lämmitä maito hieman kuumemmaksi (42 astetta). Sekoita maitoon muna, sokeri ja suola. Sekoita kuivahiiva 2 dl jauhoja ja lisää joukkoon.
 
Sekoita puolet jauhoista maitoseokseen. Sekoita taikinaa reippaasti muutama minuutti, niin siihen muodostuu hyvä sitko. Ala sitten alustamaan pikkuhiljaa jauhoja taikinaan. Lisää alustamisen loppuvaiheessa voisula ja lisää tarvittaessa vielä hieman jauhoja. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa 30-45 minuuttia.
 
Vaivaa taikina jauhotetulla pöydällä tangoksi. Leikkaa tanko 16-20 osaan ja pyörittele niistä pullia. Anna pullien kohota leivinpaperilla liinan alla vähintään 15 min, mielellään enemmän.
 
Kuumenna öljy 180 asteiseksi. Testaa öljyn kuumuus laittamalla hieman taikinaa tai vaaleaa leipää öljyyn. Jos taikina/leipä alkaa heti tiristä ja ruskistua, öljy on sopivan kuumaa. Kasta etusormet jauhoissa ja upota etusormet pullan keskelle. Pyöritä kaikista pullista rinkeleitä. Paista munkkirinkilöitä noin minuutti per puoli, kunnes väri on kauniin ruskea. Pyörittele munkit kuumana sokerissa ja tarjoile siman kera.


2 kommenttia:

  1. Hei, marttojen ohjeen mukaan, niin pullaan kuin munkkeihinkin rasvaa ei saa sulattaa vaan vain pehmentää ennen lisäämistä. Ehkä pieni vivahde-ero lopputuloksessa. Itse käytän myös hienompaa sokeria ja kieritän munkit siinä, kun ne ovat hieman jäähtyneet en kuumana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielenkiintoista! Itse olen aina tehnyt ylemmällä reseptillä, ja sitä on kehuttu. Makuasioita, joista ei sovi kiistellä... :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)