lauantai 19. huhtikuuta 2014

Pääsiäisen appelsiinileivokset

Rakastan kevättä. Pimeän talven jälkeen on ihana nauttia valosta. On upeaa, kun aamulla noustessa on jo valoisaa ja niin myös illalla nukkumaan mennessä. Kevät tuo minulle paljon iloa heräävine eläimineen ja kasveineen sekä valoisuutensa vuoksi. Toisaalta se tietää myös rankkaa kokeisiin lukua, mutta se kertoo kesäloman olevan lähellä. Tahdon aina keväisin leipoa pirteitä, värikkäitä ja raikkaita leivonnaisia.
 
Perinteiset aleksanterin leivokset ovat ihanan makeita, ja niitä olen leiponut tällaisella reseptillä. Päätin kuitenkin soveltaa leivoksia tällä kertaa  enemmän pääsiäiseen sopiviksi. Täytteen appelsiinimarmeladi sopii hyvin näihin sitruunaisiin leivoksiin.
 
Pääsiäinen ei ole vielä aivan ohi, mutta mikään kauppa ei enää valitettavasti ole auki. Jos sinulta ei juuri nyt löydy appelsiinimarmeladia, ei hätää. Appelsiinileivokset sopivat muutenkin hyvin kevääseen, joten niitä kannattaa todellakin kokeilla!
 
 
 
 

 
Appelsiinileivokset
  • Riittävyys: 42 leivosta
  • Säilyvyys: 4-5 päivää jääkaapissa, pakastimessa kuukausia
  • Valmistusaika: 2-3 tuntia jähmettyminen ja uunissa olo mukaan luettuna             
  • Vuoka: leivinpaperilla vuorattu pelti                                  

 
pohja:
500 g voita/margariinia
2,5 dl sokeria
1 rkl vanilliinisokeria
1 sitruunan raastettu kuori
2 keltuaista
9 dl vehnäjauhoja
 
täyte:
2 valkuaista
2 rkl sokeria
150 g = 3 dl mantelijauhoa
300 g paistonkestävää appelsiinimarmeladia
 
päälle:
300 g tomusokeria
noin 5 rkl sitruunamehua eli yhden sitruunan mehu
(keltaista elintarvikeväriä)
 
koristeluun:
nonparelleja
 
 
Vaahdota pehmeä rasva ja sokerit. Lisää mukaan sitruunankuoriraaste, keltuaiset ja jauhot. (Taikina on hajoavaa, jos jauhoja on liikaa. Sen takia jauhoja ei kannata tiivistää mittaan vaan jättää ne ilmavasti.) Sekoita vaivaamatta tasaiseksi. Anna taikinan rauhoittua vähintään 20 min jääkaapissa..
 
Jaa taikina kahteen osaan ja kauli tai taputtele molemmat leivinpaperin päällä ohueksi levyksi, n. 30x35 cm. Vatkaa valkuaiset ja sokeri kiinteäksi vaahdoksi, eli niin että vaahto pysyy ylösalaisin olevassa kulhossa. Kääntele joukkoon mantelijauhe. Nosta toinen taikinalevy pellille. Levitä levyn päälle ensin marmeladi ja sitten mantelitahna. Kumoa toinen kaulittu taikinalevy päälle ja poista leivinpaperi. Levyn repeäminen ei haittaa, mutta jos se tapahtuu, taputtele ja tasoittele pintaa. Kuorrute peittää jäljet, jos niitä jää. Paista 200 asteessa 25-30 minuuttia, kunnes pinta alkaa näyttää vaaleanruskealta. Usein pintaan alkaa myös tulla ruskeita laikkuja.
 
Sekoita kuorrutuksen ainekset. Lisää sitruunamehua varovasti, kunnes kuorrute on sopivan tuntuista. Jos kuorrute on vieläkin todella paksua, kun kaikki sitruunamehu on käytetty, lisää vettä. (Värjää kuorrute halutessasi.) Levitä hieman jäähtyneelle levylle ja koristele halutessasi nonparelleilla. Laita levy jääkaappiin noin 30 minuutiksi.
 
Leikkaa levy leivoksiksi ja irrota leivokset varovasti leivinpaperista.
 
 
 
 
 
Nauttikaahan pääsiäisestä ja aurinkoisesta keväästä!

2 kommenttia:

  1. miten usein leivot ? syötkö kaikkia sun leipomuksia myös itse ? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leivon valehtelematta miltei joka päivä. Ja kyllä, syön myös kaikkia leivonnaisiani. Meitä on neljä perheessäni, joten leivonnaiset syödään hyvin nopeasti. Lihavia perheessäni ei ole ketään, liikunnallisia kun kaikki olemme. :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)