sunnuntai 27. huhtikuuta 2014

Minttuiset macaronleivokset

Macaron-leivokset ovat tunnettuja haasteellisuudestaan. Muutama vuosi sitten - silloin kun oli hieman taitamattomampi - macaronit olivat todellakin hitti blogeissa. Päätin tänään parin vuoden odottelun jälkeen vihdoin kokeilla macaron-leivoksia. Creme bruleesta jääneet valkuaiset saivat heti käyttöä. Onnekseni leivokset onnistuivat, vaikka monella ensimmäinen kerta epäonnistuu. Tosin tämä saattoi olla aloittelijan tuuria... Päätin kuitenkin kirjoittaa reseptin mahdollisimman tarkasti vinkkeineen, joita lueskelin ennen kuin aloitin tekemisen. Suuret kiitokset Jauhot suussa -blogille, jolta reseptin lainasin. Täyte on itse kehittelemäni minttukreemi, joka sopii loistavasti makeisiin leivoksiin. Jos et pidä mintusta, kokeile täytteeksi lemon curdia.
 
 
 
 
 
 
Minttuiset macaron-leivokset
  • riittävyys: 10 leivosta
  • valmistusaika: aktiivinen 30 min + passiivinen 60 min
  • säilyvyys: täytettynä pari päivää jääkaapissa, täyttämättömänä noin viikon huoneenlämmössä
  • vinkki: vanhennuta valkuaisia 1 vrk jääkaapissa tai muutaman tunnin huoneenlämmössä ennen leivontaa
 
 
macaron-kuoret:
45 g valkuaista
15 g hienoa sokeria
100 g tomusokeria
55 g mantelijauhoa
(väriainetta)
 
täyte:
20 g voita tai margariinia
100 g = noin 1,5 dl tomusokeria
0,5 tl piparminttuaromia
2 tl maitoa
 

Siivilöi tomusokeri ja mantelijauho kulhoon, sekoita. Piirrä esim. munakuppia apuna käyttäen pellille 20 n. 3 cm halkaisijaltaan olevia ympyröitä.
 
Vatkaa valkuaisista kevyt vaahto ja lisää hieno sokeri vähän kerrallaan. Vatkaa vaahto kiiltäväksi muttei aivan kovaksi vaahdoksi. Lisää halutessasi väri. Sekoita tomusokeri-mantelijauhoseos vaahtoon käännellen ensi nopeasti ja sitten tahtia hidastaen. (Seoksen pitäisi olla sopivaa, kun vedät veitsellä viillon taikinaan ja 10 sekunnissa kuvio häviää ja taikinan pinta tasaantuu. Mikäli taikina tuntuu vielä liian paksulta, kääntele sitä pari kertaa ja kokeile uudestaan.)
 
Lusikoi taikina pursotinpussiin ja pursota pellille "lantteja". Pursotettuasi pellillisen kopauta peltiä kevyesti muutaman kerran pöytäpintaa vasten. Anna leivosten levätä pöydällä noin puoli tuntia, kunnes niiden pinta on sormella varovasti koettaessa hieman kovettunut. Paista 140 asteessa noin 20 min.
 
Anna macaronien jäähtyä pellillä hetki ennen irrotusta. Macaronit saa irti varovasti veitsellä auttaen. Anna kuorten jäähtyä kokonaan ennen täyttämistä.
 
Sekoita tomusokeri ja voi keskenään lusikalla, kunnes seos on murumaista. Lisää aromi ja maito ja sekoita tasaiseksi. Pursota tai lusikoi täyte kymmenelle macaron-kuorelle ja paina toiset puoliskot päälle. Säilytä valmiit leivokset jääkaapissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)