maanantai 21. huhtikuuta 2014

Miltei terveellinen marjapiirakka

Makeaa leivonnaista voi harvemmin terveelliseksi kutsua. Marjoista tehdyt leivonnaiset ovat usein kevyempiä kuin esimerkiksi kuppikakut. Tällä kertaa tein marjapiirakan ruispohjaan, mikä on hyvää vaihtelua tavalliselle marjapiirakalle. Rukiisen marjapiirakan jauhot voi halutessaan vaihtaa graham- tai täysjyvävehnäjauhoiksi, kuin myös muruseoksen hiutaleet muihin. Alempaa löytyvä resepti on aivan mahtava: siinä ei tarvita vatkainta, piirakka valmistuu nopeasti ja edes käsiä ei tarvitse sutata taikinaan.
 
 
 
 
 
 
Rukiinen marjapiirakka
  • riittävyys: 8-12 palaa
  • valmistusaika: 25 min + paisto 25 min
  • säilyvyys: ainakin 3 päivää jääkaapissa
  • vuoka: piirakkavuoka, joka on halkaisijaltaan noin 27 cm voideltuna
 
 
pohja:
100 g voita tai margariinia
45 g = 0,5 dl sokeria
1 kananmuna
90 g = 1,5 dl ruisjauhoja
1 tl leivinjauhetta
 
täyte:
5-7 dl marjoja (sulata pakastettuja hieman)
 
muruseos:
40 g voita tai margariinia
45 g = 0,5 dl fariinisokeria
45 g = 1,5 dl ruishiutaleita
 
 
Sekoita voita ja sokeria voimakkaasti puulastalla noin pari minuuttia. Lisää muna ja sekoita hyvin. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään ja lisää lastalla käännellen voiseokseen. Levitä taikina veitsellä tai lastalla voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Ripottele päälle marjat.
 
Sulata voi ja sekoita siihen fariinisokeri. Lisää ruishiutaleet ja ripottele seos marjojen päälle. Paista piirakkaa 200 asteessa uunin alimmalla tasolla 20-25 minuuttia. Tarjoa piirakka vaniljajäätelön tai -vaahdon kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)