sunnuntai 6. huhtikuuta 2014

Juhlamenu - Rippijuhlat

Keväällä ja kesällä on aina monia rippijuhlia. On vaikea päättää, tarjottaisiinko lämmin ruoka vai vain leivonnaisia. Suunnittelemassani rippijuhlamenussa on erilaisia salaatteja ja suolaista, mutta myös paljon makeaa. Varsinaista kakkua ei ole, vaan muodikkaat leivokset korvaavat tavallisen täytekakun.
 
 
Rippijuhlamenu
 
 
Pastasalaatti
 
Suolainen piirakka
 
Minttu-suklaaleivokset
 
Mansikkakuppikakut
 
Juustokakkubrownie
 
Sitruunaruudut
 
 
 
Pastasalaatti
  • riittävyys: kymmenelle
  • säilyvyys: 3 päivää
 
15 dl raakaa pastaa tai noin 20 dl kypsää
2-3 parsakaalia
3 dl aurinkokuivattuja tomaattipaloja
5 dl juustokuutioita
1 dl oliiviöljyä
oreganoa
suolaa
 
Jos pasta ei ole jo kypsää, keitä se ohjeen mukaan ja anna jäähtyä. Kypsennä myös parsakaali keittämällä.
 
Sekoita keskenään kaikki ainekset ja maista. Lisää tarvittaessa suolaa ja muita mausteita.
 
 
 
Suolainen piirakka
  • riittävyys: 8-12 palaa
  • valmistusaika: 30 min + paisto 30 min
  • säilyvyys: noin 3 päivää jääkaapissa
  • vuoka: n. 27 halkaisijaltaan oleva pyöreä vuoka voideltuna
 
pohjaan
1,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
100 g voita tai margariinia
0,5 dl vettä
 
täytteeksi
2 dl kasviksia, lihaa tai kalaa (esim. parsakaalia, kinkkua tai kylmäsavulohta)
1 dl erikoisjuustoa murusteltuna (esim. fetaa tai aurajuustoa)
3 dl juustoraastetta
2 munaa
2 dl maitoa
ripaus rouhittua pippuria
 
 
Valmista pohja. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää voi nyppien. Sekoita lopuksi joukkoon vesi. Painele voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.
 
Valmista täyte. Pilko kasvikset, liha tai kala ja ripottele pohjalle. Heittele päälle juusto. Ripottele juustoraaste päällimmäiseksi. Sekoita munat, maito ja pippurirouhe ja kaada piirakalle.
  
Paista 200 asteessa 30-40 minuuttia, kunnes pinta on saanut väriä.
 
 
 
 

Minttusuklaatangot
  • määrä: 12-16 kpl
  • säilyvyys: 3-4 päivää jääkaapissa
  • valmistusaika: n. 2 h
  • vuoka: n. 20x20 (itselläni 25x35) cm, leivinpaperilla vuorattuna
Pohjaan:
50 g = 0,75 dl vehnäjauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
30 g = 0,75 dl kaakaojauhetta
100 g tummaa suklaata
60 g voita / margariinia
2 suurta kananmunaa
150 g = 2,75 dl sokeria
 
Täytteeseen:
250 g  valkosuklaata
1,2 dl kuohukermaa
2 tl piparminttuaromia
vihreää elintarvikeväriä
 
Kuorrutteeseen:
150 g tummaa suklaata
1 tl vaaleaa siirappia
60 g voita / margariinia
 
 
 
Pohja: Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Siivilöi jauhot, leivinjauhe ja kaakaojauhe kulhoon. Sulata palasteltu suklaa ja voi vesihauteessa. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Vaahdota munat ja sokeri paksuksi vaaleaksi vaahdoksi. Kääntele suklaaseos vaahtoon. Kääntele joukkoon kuivat aineet. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta. Paista pohjaa 15-20 minuuttia, kunnes se on päältä kiinteä. Sen ei tarvitse olla kova sormella koettaessa, vaan pinta saa olla melko pehmeä sekä hieman halkeileva ja hajoava. Anna jäähtyä täytteen teon ajan huoneenlämmössä.
 
 
 
Täyte: Palastele valkosuklaa. Kuumenna kerma kiehuvaksi ja ota pois levyltä. Kaada valkosuklaapalat kermaan. Sekoittele seosta, jotta valkosuklaa sulaa. Seos saattaa aluksi hieman kokkaroitua, mutta sen saa sekoittamalla sileäksi. Lisää tasaiseen seokseen piparminttuaromi ja elintarvikeväriä. Värjää haluamasi sävyiseksi. Jos täyte ei ole vielä paksua, anna sen jäähtyä hetki. Levitä paksu täyte pohjan päälle ja anna jäähtyä jääkaapissa noin 30 minuuttia sekä kuorrutteen teon ajan.
  
Kuorrute: Sulata suklaa, siirappi ja voi vesihauteessa. Anna seoksen hieman jäähtyä, mutta älä liikaa. Sen pitää olla helposti levittyvää. Levitä kuorrute täytteen päälle. Jos kuorrute on liian kuumaa, täyte sulaa. Anna jäähtyä ja jähmettyä jääkaapissa pari minuuttia.
  
Nosta levy varovasti pois vuoasta. Leikkaa levy tangoiksi ja tarjoile.
 
 
 
 
 
Pienet mansikkakuppikakut
 
60 g = vajaa 1 dl vehnäjauhoja
70 g = 0,75 dl sokeria
0,75 tl leivinjauhetta
20 g voita tai margariinia
puolikas muna
0,6 dl maitoa
tippa vanilja-aromia tai maustemitallinen vaniljasokeria
 
kuorrute:
125 g = 2 dl mansikan makuista tomusokeria
40 g voita tai margariinia
1 rkl maitoa
 
 
Mittaa jauhot, sokeri, leivinjauhe ja voi monitoimikoneeseen tai käytä sähkövatkainta. Vatkaa hiljaisella teholla kunnes seos on murumaista ja ainekset ovat yhdistyneet. Kaada joukkoon hitaasti puolet maidosta ja sekoita miltei tasaiseksi.
 
Vatkaa toisessa kulhossa haarukalla muna, vanilja-aromi ja loppu maito sekaisin. Kaada puolet seoksesta monitoimikoneeseen, vatkaa edelleen ja käännä teho suuremmalle, jotta seokseen ei jää kokkareita.
 
Säädä teho taas pienemmälle ja kaada loppu maitoseos hitaasti joukkoon. Ota sekoittumattomat ainekset kaapimella mukaan taikinaan. Vatkaa korkeintaan pari minuuttia, eli niin kauan että seos on sileää.
 
Lusikoi taikina vuokiin. Paista noin 15 minuuttia. Valmiiden kakkujen pinta on kimmoisa eikä tikkuun jää taikinaa.
 
Sekoita pehmeään rasvaan tomusokeri voimakkaasti lusikalla sekoittaen, kunnes seos on murumaista. Lisää joukkoon maito ja sekoita. Jos seos on liian tönkköä, lisää maitoa. Jos se on löysää, lisää tomusokeria.
 
Kuorruta täysin jäähtyneet kakut.
 
 
 
 
Mansikka-juustokakkubrownie
  • riittävyys: 20 palaa
  • säilyvyys: 3-4 päivää jääkaapissa
  • valmistusaika: 30 min + paisto 35 min + jäähtyminen 2 h + kuorrutus 15 min
  • vuoka: n. 33 x 23 x 5 cm:n kokoinen vuoka leivinpaperilla vuorattuna
Brownie:
200 g tummaa suklaata
200 g suolatonta voita tai margariinia
250 g (n. 4 dl) tomusokeria
3 kananmunaa
110 g (1,7 dl) vehnäjauhoja

Juustokakku:
400 g tuorejuustoa
150 g (2,5 dl) tomusokeria
0,5 tl vanilja-aromia
2 kananmunaa

Kermakuorrute:
2,5 dl eli 1 prk Flora vispiä
69 g (1 dl) tomusokeria
150 g (3,5 dl) mansikoita (tuoreita tai pakastettuja)



Kuumenna uuni 170 asteiseksi.

Brownie: Sulata suklaa vesihauteessa. Mittaa rasva ja sokeri kulhoon ja vatkaa sekaisin. Lisää munat yksitellen, vatkaa hyvin ja ota joka lisäyksen jälkeen kulhon reunoille jäänyt taikina aines mukaan taikinakaapimella. Vatkaa vähitellen sekaan vehnäjauhot, käännä nopeutta hieman suuremmalle ja vatkaa vielä hetki, niin että taikinasta tulee tasaista. Kaada sula suklaa hitaasti joukkoon ja sekoita hyvin. Kaada taikina vuokaa ja tasoita pinta.
 
Juustokakku: Mittaa tuorejuusto, tomusokeri ja vanilja-aromi kulhoon ja sekoita tasaiseksi massaksi. Lisää munat yksitellen ja vatkaa hyvin taikinan sekaan ja ota joka lisäyksen jälkeen kulhon reunoille jäänyt taikina aines mukaan taikinakaapimella. Seoksen tulee olla sileää ja kermamaista. Nopeutta tulee lopuksi säätää suuremmalle, jotta seoksesta tulee kevyttä ja ilmavaa, mutta varo vatkaamasta liikaa, jotteivat ainekset ala erottua toisistaan. Levitä seos brownien päälle ja tasoittele pinta. Paista levyä uunissa 30-40 min. tai kunnes juustokakku tuntuu koetettaessa kiinteältä ja on reunoilta hiukan ruskistunut. Keskiosan tulee edelleen olla vaalea. Anna levyn jäähtyä kokonaan, peitä se sitten ja nosta jääkaappiin. Anna olla kylmässä 2 tuntia tai mieluummin yön yli.
  
Kermakuorrute: Vaahdota kerma. Lisää joukkoon tomusokeri ja mansikat. Vatkaa kunnes seos on tasaista. Kumoa brownie-levy tarjoiluvadille ja käännä oikein päin. Levitä kermakuorrute tasaisesti levyn päälle. Leikkaa leivoksiksi ja koristele halutessasi mansikoilla.
 
 
 
 
 
Sitruunaruudut
  • riittävyys: noin 20 leivosta
  • valmistusaika: 30 min + paisto 15 min
  • säilyvyys: noin 3 päivää jääkaapissa
  • vuoka: suorakulmainen, noin 20 x 30 cm vuoka leivinpaperilla vuorattuna (tai halkaisijaltaan noin 26 cm pyöreä, voideltuna ja korppujauhoilla jauhotettuna)
  • vinkki: tuplaa taikina, niin saat pellillisen leivoksia
 
 
Pohja:
3 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
0.75 dl öljyä
0.75 dl maitoa
1 tl sitruunan raastettua kuorta
 ripaus suolaa

Päällinen:
3 munaa
2.5-3 dl sokeria
1 tl sitruunan raastettua kuorta
1.25 dl sitruunan mehua (n. 2 sitruunan mehu)
3 rkl vehnäjauhoja
ripaus suolaa

Koristelu:
tomusokeria
 
 
Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään. Lisää nesteet ja sekoita tasaiseksi. Painele taikina vuoan pohjalle ja esipaista 175 asteessa n. 10-15 minuuttia. Älä paista liikaa, ettei pohja kuivu. Vatkaa päällisen aineet kevyesti keskenään. Levitä seos kuuman pohjan päälle ja paista vielä n. 15 minuuttia, kunnes pinta on asettunut. Jäähdytä kokonaan ennen paloiksi leikkaamista. Ripottele päälle tomusokeria juuri ennen tarjoamista.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)