lauantai 1. maaliskuuta 2014

Laskiaispullat hillolla ja kermavaahdolla

Laskiainen lähestyy! Perinteiset laskiaispullat kuuluvat pulkkailun jälkeisen hernekeiton jälkiruoaksi. Tosin tänä vuonna pulkkamäki saattaa jäädä väliin, täällä ei ainakaan ole lumesta tietoakaan. Ja voisihan hernekeitonkin ohittaa, kun ei sekään lempiruokiin kuulu... Paras jää kuitenkin jäljelle!
 
On makuasia, haluaako pulliinsa kermavaahdon kera hilloa vai mantelimassaa. Itse olen enemmän hillon kannalla, mutta sinä voit vaihtaa sen mihin tahdot. Laskiaispullista voi tehdä ties mitä versioita, mutta tässä reseptissä arvostetaan perinteitä. Tahdon kerran vuodessa sen oikean laskiaispullan, en esimerkiksi suklaalla tai kinuskilla höystettynä.


 
 
 
 
 
Laskiaispullat
  • riittävyys: n. 12 kpl
  • säilyvyys: parhaimmillaan tuoreena tai leivontapäivänä syötynä
  • valmistusaika: aktiivinen 1 h + passiivinen 1 h 15 min
 
2,5 dl maitoa
0,5 kananmunaa (voi jättää pois)
1 dl sokeria
0,5 tl suolaa
1 tl kardemummaa (voi jättää pois)
1 pss = 11 g kuivahiivaa (tai tuorehiivaa pakkauksen ohjeen mukaan)
n. 6-8 dl vehnäjauhoja
75 g voita tai margariinia sulatettuna
 
0,5 kananmunaa
raesokeria
 
2 dl kermaa
vadelma- tai mansikkahilloa (tai mantelimassaa)
 
Lämmitä maito noin 45 asteiseksi (tuorehiivalla 37´c). Sekoita maitoon kananmuna, sokeri, suola ja kardemumma. Sekoita 1 dl jauhoja ja kuivahiiva keskenään ja lisää seokseen. Ala pikkuhiljaa alustamaan taikinaan lisää jauhoja. Lisää loppuvaiheessa voisula. Lisää taikinaan tarvittaessa jauhoja. Jätä taikina pehmeäksi, leivottaessa voi lisätä jauhoa tarpeen vaatiessa. Laita taikina kannelliseen rasiaan ja peitä liinalla. Laita kulho esim. kuumalla vedellä täytetyn astian päälle. Kohota noin 30 minuuttia.
 
Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois jauhotetulla työpöydällä tai leivonta-alustalla. Leivo taikinasta tanko ja jaa se noin 12 osaan.  Leivo paloista pullia ja nostele ne leivinpaperille pellille. Kohota 30-40 minuuttia. Voitele pullat kananmunalla ja ripottele päälle raesokeria. Paista 225 asteessa noin 10 minuuttia.
 
Vaahdota kerma (ja mausta halutessasi sokerilla). Leikkaa pullista lakki pois ja laita täytteeksi kermavaahtoa ja hilloa. Tarjoa heti.


 
 
 
Hyvää laskiaista!
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)