maanantai 10. maaliskuuta 2014

Lähes täydelliset suklaa-kinuskileivokset

Suklaa-kinuskileivokset sopivat todellisille herkkusuille. Ne ovat makeita, mutta eivät liian. Tekemistä leivoksissa riittää, ja hieman haasteitakin saattaa olla matkassa. Aivan aloittelijalle en näitä suosittele.
 
 
Olen kehitellyt pitkään reseptiä, jolla on helppo onnistua. Takana on monia, monia kokeiluja. Alkuperäinen resepti ei ollut aivan toimiva, mutta nyt luulen onnistuneeni kehittelemään paremman. Alkuperäinen ohje on kirjasta Suklaa - suuri herkkukirja. Mm. kuorrutteen kovuus jäi vaivaamaan minua, kun ensimmäisen kerran leivoksia kokeilin. Kuorrutteen kovuuden takia kauniiden palojen saaminen oli vaikeaa. Nyt kuorrute on erilainen ja täytteessäkin on pieniä muutoksia.




Suklaa-kinuskileivokset
  • riittävyys: 20 leivosta
  • valmistusaika: aktiivinen 40 min + passiivinen 2 h
  • säilyvyys: jääkaapissa rasiassa noin 4 päivää
  • vuoka: neliön mallinen noin 20 x 20 cm tai suorakulmio noin 25 x 35 cm
 
 
pohja:
180 g voita tai margariinia
225 g = 4 dl vehnäjauhoja
70 g = 0,75 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
 
 
kinuskitäyte:
1 tlk = ~ 400 g makeutettua maitotiivistettä
0,5 dl vaaleaa siirappia
100 g voita tai margariinia
 
 
kuorrute:
200 g maitosuklaata
20 g voita tai margariinia
 
 
 
Pohja:
Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Vuoraa vuoka leivinpaperilla. Hiero voita, sokeria, vaniljasokeria ja jauhoja yhteen kulhossa, kunnes saat karkeaa taikinaa. Taputtele ja painele taikina tasaisesti vuoan pohjalle. Pistele sitä kauttaaltaan haarukalla. Paista pohjaa 5 minuuttia, ja laske uunin lämpötila 150 asteeseen. Paista vielä 30-35 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä kinuskin keiton ajan vuoassaan.
 
Kinuski:
Mittaa voi, maitotiiviste ja siirappi kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi. Anna seoksen kiehua hiljalleen hyvin miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Ota välillä tippa kinuskia ja laita se lautaselle. Kun kinuskitippa kovettuu/jähmettyy minuutissa, kinuski on valmista. Kaada kinuski pohjan päälle ja laita jääkaappiin vähintään 45 minuutiksi, kunnes kinuski on jäähtynyt ja hieman kovettunut.
 
Kuorrute:
Sulata suklaa mikrossa usein sekoitellen. Jätä odottamaan pöydälle. Sulata myös voi mikrossa. Sekoita sulat keskenään tasaiseksi kuorrutteeksi. Kaada se kinuskitäytteen päälle ja levitä esim. veitsellä. Anna jäähtyä 10 minuuttia jääkaapissa ja kokeile sitten suklaan kovuutta. Kun  kuorrute on kovettunut, leikkaa paloiksi ja irrota ne leivinpaperista.

 

2 kommenttia:

  1. Mistä tota makeutettua maitotiivistettä saa? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen ostanut sitä Prismasta. Myös hyvin varustetusta S-marketista saattaa löytyä. :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)