maanantai 3. maaliskuuta 2014

Kinuski-suklaakuppikakut

Jotain liian hyvää ollakseen totta. Ainakin tällaisen makeanystävän mielestä. Näissä kuppikakuissa on suklaapohja, jonka sisältä löytyy kinuskisydän. Kaiken kruunaa kinuskinen kuorrute, jonka makeutta tasapainottaa tuorejuusto.

Kaikki lähti siitä, kun sunnuntaina mietiskelin mitä leipoisin. Sain ehdotuksen: muffineita suklaasydämellä. Mikä ettei, tuumin. Kuitenkin mieleeni iski hetken päästä ajatus. Josko sittenkin suklaamuffineita kinuskisydämellä? Kun ajatukseni oli saanut vauhtia, se ei niin vain pysähtynytkään... Kuorrutekin sopisi kuppikakkuihin, mutta se ei saisi olla liian makea. Tuorejuustohan voisi sopia!
 

 


 



 
 
 
 
Kinuski-suklaakuppikakut
  • riittävyys: 12 kpl
  • valmistusaika: aktiivinen 60 min + passiivinen 45 min
  • säilyvyys: 3 päivää jääkaapissa kuvun alla tai rasiassa
 
 
kinuskikastike:
2 dl kuohukermaa
2 dl fariinisokeria
 
pohjat:
100 g = 1,5 dl jauhoja
20 g = 0,5 dl kaakaojauhetta
140 g = 1,6 dl sokeria
1,5 tl leivinjauhetta
40 g voita tai margariinia
1,2 dl maitoa
1 kananmuna
 
kuorrutteeseen:
noin kolme neljäsosaa kinuskista
200 g maustamatonta tuorejuustoa
 
 
Valmista kinuskikastike. Sekoita kuohukerma ja fariinisokeri kattilassa. Kiehauta ja säädä teho pienemmälle; noin puolella teholla on hyvä keittää. Sekoittele kinuskia välillä ja tarkkaile keittoaikaa. Keitä noin 10 minuuttia, kunnes kinuski on muuttunut hieman paksummaksi. Rakenne ei saa olla yhtä kova ja jähmeä kuin kakun kuorrutteessa, vaan ennemmin kuin kinuskikastike. Anna jäähtyä pari minuuttia huoneenlämmössä ja siirrä kastike sitten laakeaan astiaan. Pidä jääkaapissa, kunnes kakut ovat valmiit.
 
Valmista pohjat. Mittaa jauhot, sokeri, kaakaojauhe, leivinjauhe ja voi monitoimikoneeseen tai käytä sähkövatkainta. Vatkaa hiljaisella teholla kunnes seos on murumaista ja ainekset ovat yhdistyneet. Vatkaa toisessa kulhossa haarukalla muna ja maito sekaisin. Kaada puolet seoksesta monitoimikoneeseen, vatkaa edelleen ja käännä teho suuremmalle, jotta seokseen ei jää kokkareita. Säädä teho taas pienemmälle ja kaada loppu maitoseos hitaasti joukkoon. Ota sekoittumattomat ainekset kaapimella mukaan taikinaan. Vatkaa korkeintaan pari minuuttia, eli niin kauan että seos on sileää. Lusikoi taikina paperi- tai silikonivuokiin. Paista 170 asteisessa uunissa noin 20-25 minuuttia. Valmiiden kakkujen pinta on kimmoisa eikä tikkuun jää taikinaa. Anna kakkujen jäähtyä huoneenlämpöisiksi.
 
Paina kakkujen keskelle esimerkiksi tyllalla reikä. Voit käyttää myös veistä tai lusikan vartta. Tarkoitus ei ole kovertaa vaan ennemminkin painaa kasaan, jotta keskelle syntyy kolo kinuskille. Laita koloihin kinuskikastiketta lusikoimalla tai pursottamalla. Kinuskikastiketta menee vajaa teelusikallinen per kuppikakku. Nosta kakkuset jääkaappiin ja valmista sillä aikaa kuorrute.
 
Sekoita loppuun kinuskikastikkeeseen lusikalla tai vatkaten tuorejuusto. Jaa kuorrute kakuille. Kuorrute on melko paksua, joten pursottaminen on hankalaa. Levitä kuorrutetta hieman ja pyöräytä veitsellä kaunis kuvio. Tarjoile tai säilytä jääkaapissa.
 
 
 

2 kommenttia:

  1. Kuulostaa kivalta reseptiltä! :) haluisin kokeilla tätä, mutta mietin mikä on paistolämpötila näille?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, että kysyit! Lämpötila oli unohtunut reseptistä, se on 170 astetta. :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)