maanantai 31. maaliskuuta 2014

Juhlamenu - Illanviettoa herkutellen

Aloitan tällä postauksella moniosaisen Juhlaherkuttelua-sarjan. Sitä seuraamalla pääset jyvälle monista herkuista, joita voit valmistaa kevään ja kesän juhliin. Pääset näkemään monta ihanaa menua niin lasten juhliin kuin rippijuhliin ja valmistujaisiinkin.
 
 
 
Ensimmäinen menu suuntautuu aikuisten illanviettoon sopivaksi. Voit kutsua ystäväsi nauttimaan toinen toistaan ihanimmista herkuista ja hauskasta illasta.
 
 
 
 
Illanviettoa aikuiseen makuun
 
teeleivät
 
basilikainen perunasalaatti
 
paprikasalaatti
 
suklaa-piparminttukuppikakut
 
dobos-kakku
 
 
 
 
 
 
Nopeat teeleivät
  • riittävyys: 12 palaa
  • valmistusaika: 20 min + paisto 15 min
  • säilyvyys: parhaimmillaan tuoreena, pussissa pari päivää
  • vuoka: suorakulmion mallinen vuoka, n. 23 cm x 30 cm, leivinpaperilla vuorattuna
 
2,5 dl hiutaleita (itse laitoin puolet ruishiutaleita ja puolet kaurahiutaleita
2,5 dl jauhoja
3 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
50 g voita/margariinia
2 dl maitoa
2 dl porkkana- tai juustoraastetta (laitoin tänään juustoraastetta)
 
Sekoita kuivat aineet keskenään. Sulata rasva. Lisää kuiviin aineisiin voisula, maitoa ja raaste lastalla sekoittaen. Huom, jos käytät juustoraastetta, jätä pieni määrä sivuun (se ripotellaan pinnalle) !
 
Levitä taikina lastalla tai veitsellä  vuokaan. Jos käytit juustoraastetta, ripottele se nyt tasaisesti levyn päälle. Leikkaa levy taikinapyörällä 12 osaan.
 
Paista 225 asteessa 10-15 minuuttia, kunnes pinta saa kullanruskean värin.
 
 
 
 
Paprikasalaatti kastikkeella (kastikkeen voi jättää pois, jos ei siitä pidä)
  • riittävyys: neljälle
  • valmistusaika: 15 min
  • säilyvyys: päivän jääkaapissa
 
1 punainen paprika
1 vihreä paprika
noin puolet ruukkusalaatista
 
kastike:
2 tl (omenaviini)etikkaa
4 tl oliiviöljyä
mausteita: suolaa, pippuria, oreganoa/basilikaa, grillausmaustetta...
 
Pese ja revi salaatinlehdet ja viipaloi paprikat. Sekoita paprikat ja salaatti. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja valuta salaatille. Tarjoile.
 
 
 
Basilikainen perunasalaatti
  • riittävyys: neljälle
  • valmistusaika: 15 min
  • säilyvyys: 2-3 päivää jääkaapissa
 
10 keitettyä perunaa
1 dl aurinkokuivattuja tomaattipaloja
1 dl aurajuustoa muruina
tuoretta basilikaa
ripaus pippuria
ripaus suolaa
4 rkl oliiviöljyä
 
Viipaloi perunat puolen sentin siivuiksi. Sekoita joukkoon tomaatit, aurajuusto, mausteet ja oliiviöljy. Anna mielellään maustua jääkaapissa, on hyvää seuraavanakin päivänä.  
 
 
 
 
Suklaa-piparminttukuppikakut
  • riittävyys: 12 kpl
  • säilyvyys: 4 päivää jääkaapissa rasiassa
  • valmistusaika: 15 min + paisto 25 min + jäähdytys ja kuorrutus 30 min
 
1,5 dl jauhoja
0,5 dl kaakaojauhetta
1,6 dl sokeria
1,5 tl leivinjauhetta
40 g voita tai margariinia
1,2 dl täysmaitoa
1 kananmuna
0,25 tl vanilja-aromia tai 0,5 tl vaniljasokeria
 
kuorrutteeksi
80 g voita tai margariinia
4,2 dl tomusokeria
2 rkl maitoa
0,5-1 tl piparminttuaromia (maistele sopiva määrä!)
 
koristeluun
Kuumenna uuni 170-asteiseksi.
 
Mittaa jauhot, sokeri, kaakaojauhe, leivinjauhe ja voi monitoimikoneeseen tai käytä sähkövatkainta. Vatkaa hiljaisella teholla kunnes seos on murumaista ja ainekset ovat yhdistyneet.
 
Vatkaa toisessa kulhossa haarukalla muna, vanilja-aromi ja maito sekaisin. Kaada puolet seoksesta monitoimikoneeseen, vatkaa edelleen ja käännä teho suuremmalle, jotta seokseen ei jää kokkareita.
 
Säädä teho taas pienemmälle ja kaada loppu maitoseos hitaasti joukkoon. Ota sekoittumattomat ainekset kaapimella mukaan taikinaan. Vatkaa korkeintaan pari minuuttia, eli niin kauan että seos on sileää.
 
Lusikoi taikina paperi- tai silikonivuokiin. Paista 20-25 minuuttia. Valmiiden kakkujen pinta on kimmoisa eikä tikkuun jää taikinaa.
 
Sekoita pehmeään rasvaan tomusokeri voimakkaasti lusikalla sekoittaen, kunnes seos on murumaista. Lisää joukkoon maito sekä piparminttuaromi ja sekoita. Tarkista piparminttuisuus maistamalla ja lisää aromia halutessasi. Jos seos on liian tönkköä, lisää maitoa. Jos se on löysää, lisää tomusokeria.
 
Kuorruta täysin jäähtyneet kakut ja koristele halutessasi suklaakoristeilla.
 
 
 
 
Dobos-kakku
  • riittävyys: 12 suurta palaa
  • säilyvyys: 2-3 päivää jääkaapissa
  • valmistusaika: noin 2 tuntia

pohjat:
6 kananmunaa eroteltuina
150 g = 2,5 dl tomusokeria
1 tl vanilja-aromia tai 2 tl vaniljasokeria
0,5 tl sitruuna-aromia tai 1 tl sitruunankuoriraastetta
120 g = 2 dl vehnäjauhoja

suklaakreemi täytteeksi:
250 g voita tai margariinia
400 g = 7 dl tomusokeria
75 g = 1,75 dl kaakaojauhetta
1 tl vanilja-aromia tai 2 tl vaniljasokeria
4 rkl maitoa

kinuskikuorrute:
150 g = 2,5 dl tomusokeria
10 g voita tai margariinia


Ota leivinpaperista kuusi pellin kokoista palaa. Piirrä jokaiseen ympyrä halkaisijaltaan 20-24 cm vuoan avulla. Laita kolme leivinpaperia pellille niin, että kynänjälki on peltiä vasten. Kuumenna uuni kiertoilmalla 180 asteiseksi.

Vaahdota keltuaiset, puolet tomusokerista ja aromit vaaleaksi vaahdoksi. Vaahdota eri kulhossa puhtailla vatkaimilla valkuaiset pehmeäksi vaahdoksi. Lisää joukkoon loppu tomusokeri ja vatkaa kovaksi ja kiiltäväksi vaahdoksi, joka pysyy kallistetun kulhon pohjalla. Sekoita jauhot, keltuaisvaahto ja valkuaisvaahto keskenään. Jaa puolet taikinasta kolmelle leivinpaperoidulle pellille. Levitä veitsellä taikinat piirrettyjen ympyröiden kokoisiksi. Paista 6-10 minuuttia, kunnes pinnat eivät ole enää tahmaisia ja kakut ovat kullanruskeita. Ota kakkupohjat pois pelleiltä ja laita loput kolme leivinpaperia niille (kynänjälki peltiä vasten). Levitä loppu taikina ympyröiksi ja paista kakkupohjat kypsiksi.

Tee suklaakreemi kakkupohjien jäähtyessä. Vatkaa rasvan joukkoon tomusokeri ja kaakaojauhe hitaalla teholla. Lisää vanilja-aromi ja maito ja vatkaa kuohkeaksi. Säästä kaunein kakkupohja. Irrota muut pohjat leivinpapereista. Laita yksi pohja tarjoilulautaselle ja levitä sen päälle kreemiä. Kokoa kakku niin, että käytät täyttämiseen noin puolet kreemistä. Levitä loppu kreemi kakun päälle ja sivuille. Laita kakku jääkaappiin kinuskin teon ajaksi.

Kuumenna tomusokeria kattilassa kunnes se sulaa ja muuttuu kullanruskeaksi. Lisää voi ja sekoita tasaiseksi. Kaada kinuski säästetyn kakkupohjan päälle ja levitä nopeasti tasaiseksi. Kinuski kovettuu todella nopeasti. Odota noin minuutti, kunnes kinuski on hieman kovettunut ja jäähtynyt. Leikkaa varovasti 12 palaan. Nosta palat kakun päälle ja laita jääkaappiin hetkeksi ennen tarjoilua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)