sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

Dobos-kakku

Dobos-kakku on kotoisin Unkarista. Se on näyttävä kakku monine kerroksineen. Makumaailma koostuu erikoisista, miltei hieman tahmaisista kakkupohjista, suklaakreemistä ja kinuskisesta kuorrutteesta. Kakku ei ole aivan helpoimmasta päästä leipoa, jonka vuoksi aivan aloittelijoille en sitä suosittele. Kakku on todellinen kaloripommi, mutta sopii hyvin sunnuntaiherkutteluun. Haastetta löytyy ja kakku on melkoisen aikaa vievä. Suosittelen kaikesta huolimatta kokeilemaan!
 
 
 
 
 
 
Dobos-kakku
  • riittävyys: 12 suurta palaa
  • säilyvyys: 2-3 päivää jääkaapissa
  • valmistusaika: noin 2 tuntia

pohjat:
6 kananmunaa eroteltuina
150 g = 2,5 dl tomusokeria
1 tl vanilja-aromia tai 2 tl vaniljasokeria
0,5 tl sitruuna-aromia tai 1 tl sitruunankuoriraastetta
120 g = 2 dl vehnäjauhoja

suklaakreemi täytteeksi:
250 g voita tai margariinia
400 g = 7 dl tomusokeria
75 g = 1,75 dl kaakaojauhetta
1 tl vanilja-aromia tai 2 tl vaniljasokeria
4 rkl maitoa

kinuskikuorrute:
150 g = 2,5 dl tomusokeria
10 g voita tai margariinia


Ota leivinpaperista kuusi pellin kokoista palaa. Piirrä jokaiseen ympyrä halkaisijaltaan 20-24 cm vuoan avulla. Laita kolme leivinpaperia pellille niin, että kynänjälki on peltiä vasten. Kuumenna uuni kiertoilmalla 180 asteiseksi.

Vaahdota keltuaiset, puolet tomusokerista ja aromit vaaleaksi vaahdoksi. Vaahdota eri kulhossa puhtailla vatkaimilla valkuaiset pehmeäksi vaahdoksi. Lisää joukkoon loppu tomusokeri ja vatkaa kovaksi ja kiiltäväksi vaahdoksi, joka pysyy kallistetun kulhon pohjalla. Sekoita jauhot, keltuaisvaahto ja valkuaisvaahto keskenään. Jaa puolet taikinasta kolmelle leivinpaperoidulle pellille. Levitä veitsellä taikinat piirrettyjen ympyröiden kokoisiksi. Paista 6-10 minuuttia, kunnes pinnat eivät ole enää tahmaisia ja kakut ovat kullanruskeita. Ota kakkupohjat pois pelleiltä ja laita loput kolme leivinpaperia niille (kynänjälki peltiä vasten). Levitä loppu taikina ympyröiksi ja paista kakkupohjat kypsiksi.

Tee suklaakreemi kakkupohjien jäähtyessä. Vatkaa rasvan joukkoon tomusokeri ja kaakaojauhe hitaalla teholla. Lisää vanilja-aromi ja maito ja vatkaa kuohkeaksi. Säästä kaunein kakkupohja. Irrota muut pohjat leivinpapereista. Laita yksi pohja tarjoilulautaselle ja levitä sen päälle kreemiä. Kokoa kakku niin, että käytät täyttämiseen noin puolet kreemistä. Levitä loppu kreemi kakun päälle ja sivuille. Laita kakku jääkaappiin kinuskin teon ajaksi.

Kuumenna tomusokeria kattilassa kunnes se sulaa ja muuttuu kullanruskeaksi. Lisää voi ja sekoita tasaiseksi. Kaada kinuski säästetyn kakkupohjan päälle ja levitä nopeasti tasaiseksi. Kinuski kovettuu todella nopeasti. Odota noin minuutti, kunnes kinuski on hieman kovettunut ja jäähtynyt. Leikkaa varovasti 12 palaan. Nosta palat kakun päälle ja laita jääkaappiin hetkeksi ennen tarjoilua.


2 kommenttia:

  1. Ihana unkarilaisen herkku, yksi minun suosikkeista. En ole kauan tehnyt, mutta tein viime vuona unkarilainen Esterházy kakun. Käy katsomassa.
    http://sokerivaltakunta.blogspot.fi/2013/03/esterhazy.html

    VastaaPoista
  2. Vau, tuollaistakin voisi kokeilla! Kiitos. :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :)