torstai 27. helmikuuta 2014

Suklaakoristeet

Kokosin pienen tietopaketin suklaakoristeiden tekemisestä. Päivitän tähän postaukseen uusia koristemalleja sitä mukaa kuin niitä teen.
 
 
 
 
Suklaakoristeet
 
 
 
Suklaan valitseminen
 
Suklaista tumma suklaa on parasta kestävyydeltään suklaakoristeissa. Varmasti maito- ja valkosuklaallakin onnistuu, mutta tummasta suklaasta kannattaa aloittaa. Se on helpommin sulatettavaa ja kestävyys on hivenen parempi kuin vaaleammissa.
 
 
Suklaan sulattaminen
 
Suklaan voi sulattaa kahdella tavalla: mikrossa tai vesihauteessa. Mikrossa sulattaminen onnistuu helposti. Suklaa rouhitaan ensin melko pieneksi ja laitetaan kuumennuksen kestävään kulhoon. Sen jälkeen suklaata lämmitetään sulatusteholla 30 sekunnin pätkissä. Aina välissä sekoitetaan. Kun suklaa on jo miltei sulanut, sulatus kannattaa lopettaa. Suklaata pitää vielä sekoitella kunnes se on täysin sulaa. Jos suklaan kuumentaa liian kuumaksi, se saa harmahtavan sävyn. Varsinaista temperointia en itse koskaan suorita, vaan sekoittelu ja ajoissa sulatuksen lopettaminen estävät harmaantumisen. Vesihauteessa sulattaminen tapahtuu niin, että hiljalleen kiehuvan vesikattilan päällä on kattilan "suuaukon" peittävä kulho. Kulhoon laitetaan suklaarouhe ja suklaata sekoitellaan kunnes se sulaa. Varo, ettei vesihöyryä pääse suklaaseen: silloin suklaa voi mennä pilalle ja kokkaroitua tai jähmettyä.
 
 
Suklaakoristeiden teko
 
Voit pursottaa suklaakoristeet suklaakynällä, pursottimella pienellä tyllalla tai kertakäyttöisellä pakastuspussipursottimella. Kertakäyttöisen pursotuspussin saat ihan oikeasti pakastuspussista: Lusikoi suklaasula pakastuspussiin. Leikkaa kulmaan pieni, 1-2 mm kokoinen kolo ja aloita pursottaminen. Suklaakoristeet kannattaa tehdä leivinpaperin päälle leikkuulaudalle. Leikkuulaudan ja leivinpaperin väliin voi laittaa paperin, jolle on piirretty tai tulostettu koristeiden mallit, koska niin koristeista saa samanlaisia. Leivinpaperin voi teipata leikkuulautaan, jotta se pysyisi paikoillaan.
 
 
Koristeiden säilytys ja käyttö
 
Kun suklaakoristeet on pursotettu, leikkuulaudan voi laittaa jääkaappiin. Anna koristeiden kovettua jääkaapissa. Itse pidin niitä yön yli, vajaa 10 tuntia, ja koristeet olivat sen jälkeen aivan kovia. Vähempikin aika saattaa riittää. Irrota koristeet varovasti leivinpaperista ohutteräisellä puukolla tai veitsellä. Siirrä tiiviiseen rasiaan ja säilytä jääkaapissa. Koristeet säilyvät jääkaapissa noin viikon. Suklaakoristeita voi käyttää kakuissa, kuppikakuissa ja vaikkapa rahkan koristelussa.
 
 
Malleja
 
Voit kopioida alempaa löytyvät mallit ja tulostaa ne. Pursottaminen niiden avulla on helpompaa.
 
 
 
Ylempi hevonen on mallilla tehty, alempi ilman mallia.
 
 
 
 
 
 
 







 



 
 
 
 
 

1 kommentti:

  1. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :)