lauantai 8. helmikuuta 2014

Sitruunainen mustikkapiirakka

Yksinäinen sitruuna nökötti jääkaapissa, kun mietiskelin mitä herkkua leipoisin. Mieleeni hiipi idea yhdistää sitruuna ja mustikka. Kuiva-ainekaappiin vilkaistuani tiesin mitä leipoisin. Ruisjauhopussi varmisti sen.

 

Sitruunainen mustikkapiirakka on helppo ja yksinkertainen valmistaa. Edes vatkainta ei tarvita! Hieman erilaisen piirakan siitä tekee täytteen sitruuna ja pohjan ruisjauhot. Piirakka on myös terveellinen; hieman rasvaa, vähän sokeria, ruisjauhoja ja marjoja.
 
Sitruunainen mustikkapiirakka
  • riittävyys: 8-10 palaa
  • säilyvyys: noin 3 päivää jääkaapissa, kuvun tai kelmun alla
  • valmistusaika: 20 min + paisto 25 min
  • vuoka: halkaisijaltaan 25-27 cm piirakkavuoka voideltuna
 
 
Vinkkejä:
  • Pehmitä rasva ensin; ota se huoneenlämpöön ajoissa tai pehmitä mikrossa hetki.
  • Voit korvata ruisjauhot graham- tai täysjyvävehnäjauhoilla, tavallisilla vehnäjauhoilla, ruis- tai kaurahiutaleilla.
  • Sitruunaa ei ole pakko laittaa,  mutta piirakan idea muuttuu silloin.
  • Marjatkin voi vaihtaa, mutta huomioi, että vain mansikan ja mustikan kanssa sopii sitruuna.

 
100 g voita tai margariinia
0,5 dl sokeria
1 kananmuna
0,75 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
1 tl leivinjauhetta
 
2 dl maustamatonta jogurttia, kermaviiliä tai rahkaa
0,5 dl sokeria
1 (luomu)sitruuna
1 kananmuna (mieluummin iso kuin pieni)
3-4 dl (pakaste)mustikoita
 
Sekoita rasva ja sokeri voimakkaasti sekoittaen lusikalla tai lastalla. Lisää muna, sekoita todella hyvin. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon. Levitä taikina veitsellä voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.
 
 
Pese sitruuna hyvin. Raasta kuori ja purista mehu. Sekoita jogurtti ( tai kermaviili tai rahka), sokeri, kananmuna ja sitruunankuoriraaste sekä -mehu. Ripottele mustikat piirakkapohjalle, levitä päälle jogurtti-seos. Paista 200 asteessa, uunin alimmalla tasolla, noin 25 minuuttia. Piirakan ollessa valmis täyte ei ole aivan hyytynyt, vaan se hieman "huojuu". Täyte kiinteytyy jäähtyessään.

 
 
Mielestäni piirakka on parasta jääkaappikylmänä. Piirakka oli parempaa, kun se oli saanut tasaantua yön jääkaapissa. Sitruunan maku oli vahvempi ja piirakka oli ihanan mehevä.




 
 Olen pahoillani epäselvistä kuvista. Ulkona on pimeää, varsinkin iltaisin...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)