maanantai 3. helmikuuta 2014

Runebergin tortut

Alkuperäinen Runebergin torttu on mantelilla ja arrakkipunssilla tai rommilla maustettu lieriön muotoinen leivonnainen. Sen päällä on tavallisesti vadelmahilloa sokerikuorruterenkaan ympäröimänä. Leivos on saanut nimensä Suomen kansallisrunoilijan Johan Ludvig Runebergin mukaan, jonka kerrotaan mielellään nauttineen leivoksia aamiaisella punssin kera. Runebergintorttuja on saatavilla kaupoista yleensä tammikuusta Runebergin päivän 5. helmikuuta tienoille. Joistakin porvoolaisista kahviloista niitä on saatavilla ympäri vuoden.
Kotitekoiset runebergintortut ovat yleensä matalia ja muffinimaisia, eivätkä ne yleensä sisällä alkoholipitoista arrakkipunssia tai rommia.
 
Usein kuullun käsityksen mukaan runebergintortun kehitti J. L. Runebergin vaimo Fredrika Runeberg, jonka tiedetään tehneen miehelleen vehnäjauhoista, korppujauhoista, keksimuruista ja manteleista omenahillolla ja sokerikuorrutuksella koristeltuja leivoksia. Tarina kertoo, että Runebergillä oli makean nälkä, joten hän pyysi vaimoltaan jotain makeaa, mutta tällä ei ollut mitään makeata. Fredrika päättikin tehdä leivonnaisen niistä aineksista, mitä hänellä oli. Fredrika Runebergin 1850-luvulta peräisin olevassa reseptikirjassa on kyseisen leivoksen ohje, joka kuitenkin lienee muunnelma alun perin porvoolaisen kondiittorimestarin Lars Asteniuksen 1840-luvulla luomasta tortusta.
 
 
Netti on pullollaan ohjeita Runebergin torttuihin. En oikein osannut valita, joten kehittelin oman reseptin. Alla olevalla reseptillä onnistut varmasti! Sen ainekset ovat yksinkertaiset, mutta soveltelu on suotavaa.
 
Runebergin tortut
  • riittävyys: 12 isoa
  • säilyvyys: n. 3 päivää
  • valmistusaika: 15 min + paisto 15 min + jäähtyminen ja kuorrutus 15 min
 
200 g margariinia
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
2 kananmunaa
2 dl vehnäjauhoja
2 dl korppujauhoja tai piparinmuruja
1 dl mantelijauhetta
2 tl leivinjauhetta
 
n. 0,5 dl paistonkestävää vadelmamarmeladia
 
0,5-1 dl vadelmamarmeladia (tai -hilloa)
2 tl vettä/sitruunamehua + 1 dl tomusokeria tai kaupasta ostettua sokerikuorrutetta
 
 
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Vaahdota margariini ja sokerit. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vaahtoon lastalla sekoittaen. Jaa taikina 12 muffini- tai torttuvuokaan. Laita nokare hilloa keskelle. Paista 10-15 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea. Anna torttujen jäähtyä hetki.
 
 
 
Irrota jäähtyneet tortut vuoistaan ja laita ne pohja ylöspäin. Sekoita tomusokerikuorrute, jos et käytä valmista. Laita keskelle torttua hillonokare ja ympärille tomusokerirengas. Tarjoa tai säilytä jääkaapissa.
 
 



 

4 kommenttia:

Kiitos kommentistasi! :)