keskiviikko 26. helmikuuta 2014

Raikkaat sitruunadonitsit


Tämä talvi on tuntunut liian harmaalta. Osasyyllinen on varmasti lumettomuus. Mielikin on hieman harmaa, kun kaikki muukin on harmaata. Nämä ihanat, raikkaat sitruunadonitsit saavat hyvälle mielellä. Olo on taas paljon iloisempi, kun on haukannut palan pehmeästä, mehevästä sitruunadonitsista. 
 
 





Sitruunadonitsit uunissa
  • riittävyys: 12 kpl
  • säilyvyys: 3 päivää jääkaapissa (tosin useasti donitsit ovat jo loppuneet seuraavana päivänä...)
  • valmistusaika: 20 min + paisto 10 min
  • vuoka: 12-kolon donitsivuoka voideltuna
 
3dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
1,5 tl leivinjauhetta
1 sitruunan mehu (noin 0,5 dl)
1 dl maitoa
1 kananmuna
2 rkl sulatettua voita
 
kuorrutteeseen:
2 dl tomusokeria
1 rkl sitruunamehua
 
 
Laita uuni lämpenemään 220 asteeseen. Purista sitruunasta mehu. Ota mehusta 1 rkl talteen, se tulee kuorrutteeseen. Voitele donitsipelti voilla tai öljyllä.
 
Sekoita jauhot, leivinjauhe ja sokeri kulhossa. Lisää maito, sitruunamehu, muna ja voisula ja sekoita kunnes massa on tasaista. Laita taikina pursotuspussiin ja pursota taikina pellin koloihin niin, että taikinaa on puoleen väliin asti.
 
 
Paista uunissa 7-10 min. Valmiiden donitsien pinta on vaalea, mutta peltiä vasten oleva puoli on saanut jo väriä. Anna donitsien hiukan jäähtyä ennen irrottamista.
 
Sekoita tomusokeri ja sitruunamehu. Jos kuorrute on liian jämäkkää, lisää vettä tippa kerrallaan. Jos se on liian valuvaa, lisää tomusokeria varovasti. Valuta kuorrutetta donitseille.

4 kommenttia:

  1. Paljonko maitoa siis tulee reseptiin? :) Kivankuuloinen ohje!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos huomautuksesta! Sitä tulee 1 dl, korjaan reseptiin. :)

      Poista
  2. Hei ! Kokeilin ohjetta, mutta ilmeisesti uunissa on kovin eroja, koska joudun pitämään 15 min 220 C ja siitä huolimatta jäi ehkä hilkun verran liian vaaleiksi. Täytyy kokeilla toisen kerran vielä, ehkä ritilän pitää olla alimmalla tasolla, nyt oli 2. alimmalla...

    VastaaPoista
  3. Heippa! Uuneissa on usein eroja, mutta näiden donitsien kuuluukin jäädä vaaleiksi. Yleensä pinta on todella vaalea, vaikka donitsi onkin jo kypsä. Kannattaa ensi kerralla tarkistaa kypsyys nostamalla donitsia hieman lusikalla, jotta näet pohjan. Uunidonitsien pohja saa useimmiten väriä niiden ollessa kypsiä. Toki on myös hyvin mahdollista, että uunisi paistaa eri tavalla. 2. alin taso on juuri sopiva donitsien paistoon. Antoisia leivonta- ja maisteluhetkiä sinne donitsien ääreen! :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :)